NADOGRADNJA

Windows 10 uz dosta problema ugrabio gotovo četiri posto tržišta

12.08.2015 u 07:07

Bionic
Reading

Prema podacima StatCountera, Windows 10 je ugrabio čak 3,78 posto tržišta ili gotovo 30 milijuna instalacija u dva tjedna. StatCounter i Netmarketshare obično pružaju mjesečna izvješća, no kako piše Simon Sharwood za The Register, StatCounter pruža i mogućnost tjednih izvješća. U 32. tjednu Windows 10 je tako zabilježio 3,78 posto udjela, čime je prestignut i Windows 8

Neke zemlje su zabilježile i drastično veći udio pa je u Ujedinjenom Kraljevstvu udio Windows 10 OS-a dosegao gotovo osam posto (u SAD-u 4,81 posto, u Europi 5,4 posto). Ako se stvari nastave ovakvim tempom, Windows 10 bi u svega nekoliko mjeseci mogao prijeći udio koji drži Windows 8 i Windows 8.1 kombinirano (15,86 posto).

Pored kozmetičkih izmjena koje su tražili korisnici, Windows 10 je besplatna nadogradnja za sve vlasnike Windows 7 i 8.x licenci, što samo ubrzava rast na tržištu.


Dobra priča za Windows 10 po pitanju udjela nije toliko dobra kad je riječ o bugovima. Dok Windows-as-a-Service model donosi nagoradnje bez pitanja korisnika, Windows Update je nedavno donio vrlo nestabilan upravljački program za grafičke kartice, problematičnu zakrpu koja je onesposobila Windows Explorer, a sad je na red došla i nadogradnja koja Windows 10 konstantno ruši. Posrijedi je kumulativna nadogradnja pod oznakom KB3081424, a usprkos tome što bi trebala 'popravljati greške u radu sustava', tijekom nadogradnje dođe do problema i stvar se vrati na staro.

Nakon toga, Windows 10 Update ponovno pokuša napraviti nadogradnju - s čim slijedi i ponavljanje ranije spomenute greške. Entuzijasti su, srećom, doskočili ovoj neprestanoj petlji resetiranja sustava za neuspješnu nadogradnju. Prije nego se KB3081424 pokuša instalirati opet valja pokrenuti Registry Editor (otipkati regedit u Start izborniku), otići na HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList, po mogućnosti napraviti backup (File-Export), izlistiati ProfileList ID-jeve i izbrisati sve koji sadrže ProfileImagePath unutra.

Nakon toga valja zatvoriti Registry Editor i resetirati računalo, nakon čega će se nadogradnja instalirati uspješno. U suprotnom, valja čekati na službeno rješenje iz Microsofta...