NOVITETI

Windows 10 (Mobile) Preview stiže nešto ranije?

19.01.2015 u 09:56

Bionic
Reading

Do otkrivanja brojnih detalja vezanih uz Windows 10 operativni sustav preostalo je svega par dana. U srijedu popodne Microsoft će, barem prema glasinama, otkriti i što slijedi za mobilnu verziju platforme. Za sada ništa nije potpuno jasno, no informacije daju za naslutiti kako će se baš poput 'punokrvnog' operativnog sustava moći testirati i mobilna platforma u nastajanju

Blogovi i razni portali su se zaigrali pa bez iznenađenja koriste stari naziv za mobilnu platformu iz Redmonda, Windows Mobile. Najsvježije informacije govore o tome da će svi uređaji (ne samo iz branda Lumia) na Windows (Phone) platformi dobiti aplikaciju Lumia Camera. Ovaj app, koji stiže s Denim nadogradnjom po svoj prilici je značajno olakšao i ubrzao rad s kamericom na ovom operativnom sustavu, a čini se kako će u budućnosti svi proizvođači WP uređaja moći profitirati od toga.

Korisnik Jesse Leskinen je uspješno instalirao Internal Beta verziju Lumia Camera aplikacije na svoj Samsung ATIV S, a dok je funkcionalnost ograničena, čini se kako u Microsoftu žele zamijeniti uobičajenu (jednostavnu i relativno sporu) aplikaciju za snimanje fotografija dostupnu u sustavu. Ponešto konfuzna situacija u kojoj i Lumia pametni telefoni imaju po dvije aplikacije za snimanje odmah po paljenju uređaja trebala bi postati nešto jednostavnijom u skorije vrijeme.


Početkom godine, u trgovini aplikacijama korisnici Windows Phone platforme su mogli pronaći app Phone Insider. Ova aplikacija, koja se čini vrlo logičnim nastavkom na Preview for Developers program, je i dalje tu - no nemoguće se ubaciti u program testiranja. Stoga se nestrpljivo čeka 21. siječanj, kada se očekuju brojne novosti - pa i one vezane uz to. Za razliku od Preview for Developers izdanja, ovaj app bi korisnicima omogućio istinsko beta testiranje mobilnog sustava.

Ovih dana se u trgovini aplikacijama pojavilo i 'novo izdanje' aplikacije - uz nešto drugačije ime, Windows Previewer Beta. Za razliku od Insidera, ovaj app nije dostupan za preuzimanje, no otkriva kako služi istoj svrsi kao prethodnik. Glasine sugeriraju da Windows (Mobile) 10 program napreduje brže od očekivanog te da će se dovršiti u drugom kvartalu ove godine.

Više informacija bi svakako trebalo postati jasno u srijedu, kada će Microsoft u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu početi prezentaciju vezanu uz Windows 10.