IZDANJE ZA INTERNET STVARI

Windows 10 IoT Core dostupan za Raspberry Pi 2

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 12.08.2015 15:39
  • Objavljeno 12.08.2015 u 15:39
Air Hockey Robot

Air Hockey Robot

Izvor: Screenshot / Autor: Steve Teixeira

'Light' izdanje Windows 10 operativnog sustava spremno je za Internet of Things uređaje. IoT izdanje sustava spremno je za minijaturna računala Raspberry Pi 2 i Minnowboard Max, a može raditi na uređajima neovisno o tom imaju li zaslon

Iako u nazivu i dalje stoji 'Windows', Windows 10 IoT Core zapravo nema posebnog sučelja ili desktop prikaza. Za takvo što se moraju pobrinuti developeri, razvijanjem univerzalnih aplikacija koje će služiti kao sučelja na uređajima.

Preview izdanje ove inačice sustava demonstrirano je još na ovogodišnjoj konferenciji za developere BUILD, no tek sada je izdanje koliko-toliko kompletirano. Tako su stigli podrška za Wi-Fi i Bluetooth, bolja podrška za Python i Node.js, ali i novi API-ji za Universal Windows Platform.

Na developerima tako leži što će točno činiti s ovim izdanjem sustava uparenim s minijaturnim računalima, no samo za potrebe demonstracije u Microsoftu su napravili i robotizirani stol za zračni hokej:

Od ovakvih uređaja za zabavu, preko automatizacije doma, IoT uređajima je moguće napraviti mnogo toga. Microsoft je stoga objavio neke početničke (ali i napredne) resurse na svojim stranicama, a od entuzijasta svakako očekuju povratne informacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!