NEZADOVOLJNI ULAGAČI

Meta Platforms preko noći izgubila više od 120 milijardi USD vrijednosti

25.04.2024 u 10:21

Bionic
Reading

Investitori su prodajom dionica kaznili najavljeno povećanje troškova za ovu godinu, ponajprije zbog ulaganja u umjetnu inteligenciju

Cijena dionice tvrtke Meta Platforms, u čijem vlasništvu su Facebook, WhatsApp i Instagram, naglo je pala nakon što su otkrili koliko će potrošiti tijekom ove godine.

Izgubila je deset posto na vrijednosti - oko 125 milijardi američkih dolara - kad se pokazalo kako će biti potrebno još ulaganja u financiranje novih proizvoda umjetne inteligencije i infrastrukture koja stoji iza njih.

Kapitalni izdaci za 2024. godinu trebali bi, prema novoj procjeni, dosegnuti između 35 i 40 mlrd. USD. Ranije se očekivalo između 30 i 37 mlrd. USD.

Ukupni troškovi trebali bi porasti za dvije mlrd. USD, na 96 do 99 mlrd. USD.

Investitori su barem od 2022. godine nezadovoljni načinom na koji Mark Zuckerberg i društvo ulažu u razvoj novih tehnologija.

Meta je alatima s umjetnom inteligencijom nadogradila svoje alate za kupnju oglasa i kratke video formate kako bi potaknula rast prihoda.

Uvedene su i druge značajke, poput pomoćnika za brbljanje s umjetnom inteligencijom, koji bi trebao potaknuti angažman na društvenim mrežama kojima upravlja.

Druge ključne metrike nadmašile su očekivanja financijskog tržišta. Ukupni prihodi porasli su 27 posto, na 36,5 mlrd. USD. U tekućem kvartalu očekuju blago poboljšanje.

Ipak, to što su prihodi bili bliže nižoj procjeni pridonijelo je padu cijene dionice.

Zalihe su i dalje oko 30 posto veće u odnosu na prethodnu godinu, piše Sky News.