PROBLEM(I) S MEMORIJOM

Windows 10 će na slabijim Lumijama biti 'ograničen'

11.02.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Dok će u tekućoj godini ime Windows Phone pasti u zaborav, a Windows 10 preuzeti mobilne uređaje, dugo se očekivalo kako će i 'desetka' stići na sve Windows Phone 8.x uređaje. Prema novim informacijama to neće biti slučaj, barem za Preview izdanje tog operativnog sustava...

Upravo Preview izdanje koje entuzijasti s nestrpljenjem očekuju na svojim uređajima već u tekućem mjesecu ima problem s 512MB radne memorije - ili bolje rečeno, uređajima niže kategorije. Microsoftov Joe Belfiore se javio na društvenoj mreži Twitter kako bi pojasnio neke detalje.

'Radimo na Windows 10 za uređaje s 512MB radne memorije, uključujući i model Lumia 520. Naša ambicija je učiniti Windows 10 dostupnim za ove uređaje, ali će mogućnosti biti ograničen(ij)e', rekao je Belfiore, nakon čega su entuzijasti ostali razočarani. Belfiore je pak potvrdio da će za prvu Preview verziju poslužiti tek dio uređaja, ali i to da sve ide po planu.


Nešto optimističnog tona je s druge strane bio Microsoftov Gabriel Aul, koji je rekao kako će prva Preview verzija mobilnog Windows 10 OS-a ipak biti spremna za uređaje s manje radne memorije.

Uzme li se u obzir da je Microsoft u proteklim kvartalima redovito fokus bacao ne na mobilne perjanice, već na uređaje nižih i srednjih kategorija, teško da će se od uređaja s manje radne memorije odustati ili da će se ponoviti scenarij s Windows Phone 7.x uređajima. Istovremeno, jasno je da će najsretniji korisnici biti oni s barem 1GB RAM-a na svojim WP 8.x uređajima.

Očekuje se kako će se interno testiranje dovršiti već ovaj tjedan te da će korisnici određenih modela Lumia pametnih telefona moći isprobati Windows 10 u Mobile Preview izdanju.