tehno savjeti

WhatsApp vam je prestao prikazivati kontakte? Evo što bi mogao biti uzrok, a donosimo i rješenje

18.01.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Ako vam iz nekog razloga WhatsApp više ne prikazuje kontakte koje imate pospremljene bilo u telefonu, bilo na nekom od online servisa, znajte da može biti nekoliko uzroka za to, a u nastavku vam donosimo one najčešće te rješenja ovog problema

Bilo da vam se problem s prikazom kontakata u WhatsAppu javlja s novim kontaktima ili onima koje imate u arhivi, nekoliko je mogućih uzroka tome.

Ovo su najčešći:

  • WhatsApp ima tehničkih poteškoća
  • nedavno ste spremili kontakt koji WhatsApp još nije prepoznao
  • popis kontakata na vašem telefonu je nenamjerno izbrisan
  • telefon više ne prepoznaje SIM karticu sa spremljenim kontaktima
  • WhatsApp ne može pristupiti imenima kontakata jer vaš operativni sustav to ograničava
  • postoji problem sa sinkronizacijom.

Ovo su najčešći uzroci zbog kojih vam WhatsApp ne prikazuje kontakte, a u nastavku vam donosimo nekoliko stvari koje možete sami učiniti.

Za početak:

  1. Ponovno pokrenite WhatsApp.
  2. Ponovno pokrenite telefon kako biste bili sigurni da problem nije uzrokovan greškom u operativnom sustavu.
  3. Onemogućite bilo koju aplikaciju za istovremeno korištenje dva računa na WhatsAppu.
  4. Provjerite je li WhatsApp ažuriran.

Ako vam ništa od navedenog nije pomoglo u ponovnom dohvaćanju kontakata unutar WhatsAppa, evo još nekoliko poteza koje možete napraviti.

  • +4
T Phone Pro - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Provjerite radi li se o problemu u WhatsAppu

Ovo možete najjednostavnije provjeriti posjetite li neki servis poput Down detectora, a koji će vam pokazati radi li se ili ne o globalnom problemu koji je pogodio značajan broj korisnika ovog komunikacijskog servisa.

Provjerite je li problem do samog sustava kontakata unutar mobilnog uređaja

WhatsApp možda ne prikazuje odmah novospremljene kontakte - ponekad je za to potrebno nekoliko minuta ili ponovno pokretanje aplikacije. Jeste li nedavno spremili određeni kontakt, a WhatsApp ga ne prikazuje? Ako je tako, zatvorite WhatsApp i ponovno ga pokrenite.

Osim toga, provjerite je li ime kontakta uspješno spremljeno u adresar vašeg telefona i jeste li spremili broj u ispravnom međunarodnom formatu.

Ako ponovno pokretanje aplikacije ne uspije, a vi ste potvrdili da je telefonski broj ispravno spremljen te problem i dalje postoji, trebali biste osvježiti sve svoje kontakte.

Osvježite popis kontakata u WhatsAppu

Ovo vrlo jednostavno možete napraviti:

  • otvorite WhatsApp
  • dodirnite gumb za novi chat u donjem desnom kutu WhatsAppa
  • dodirnite tri okomite točke u gornjem desnom kutu
  • dodirnite Osvježi.

Riješite probleme s adresarom svog telefona

Problem s adresarom vašeg telefona također može spriječiti WhatsApp da prikazuje imena kontakata, a kada se to dogodi, ne utječe samo na WhatsApp. Imena kontakata više se neće pojavljivati ni u jednoj aplikaciji koja koristi te kontakte. Telegram, Signal, aplikacija Poruke na vašem telefonu te druge za ovu namjenu također će biti pogođeni.

  • +5
T Phone - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Provjerite je li vaša SIM kartica aktivna

Spremate li svoje kontakte na telefon ili SIM karticu? Ako uvijek odaberete potonju opciju, provjerite je li SIM kartica dostupna vašem telefonu.

Često pad uređaja, promjena SIM kartice ili neka druga nezgoda pomaknu SIM karticu u utor, sprječavajući da je vaš telefon prepozna. Ako mobitel ne može prepoznati SIM karticu, neće prikazati kontakte spremljene na njoj. Provjerite je li SIM kartica ispravno postavljena u mobilni telefon, može li je on prepoznati i jesu li vaši kontakti i dalje spremljeni na njoj. Ako SIM kartica normalno radi, prijeđite na sljedeći korak.

Uklonite ograničenja operativnog sustava mobilnog uređaja

Uz odgovarajuće postavke dopuštenja možete učinkovito spriječiti znatiželjne oči da vas špijuniraju, no ako ova dopuštenja prestrogo postavite, OS vašeg telefona možda neće dopustiti pouzdanim aplikacijama pristup podacima koji su im potrebni.

Na Androidu otvorite aplikaciju Postavke i dodirnite Aplikacije. Dodirnite tri okomite točke u gornjem desnom kutu i potom Permission manager.

Zatim idite do Kontakata i odaberite WhatsApp ili WhatsApp Business s popisa aplikacija te provjerite je li označen krug za dopuštenja.

Na iOS-u otvorite aplikaciju Settings, idite na Privacy i dodirnite Contacts te uključite prekidač pored oznake WhatsAppa.

Provjerite ima li problema sa sinkronizacijom (Android)

Dopuštanje WhatsAppu da pristupi vašim kontaktima neće napraviti nikakvu razliku ako niste uključili automatsku sinkronizaciju. Da biste potvrdili da su postavke sinkronizacije omogućene i da biste ponovno sinkronizirali kontakte, slijedite korake u nastavku:

  • idite na aplikaciju Postavke na svom uređaju
  • dodirnite Korisnici i računi
  • dodirnite WhatsApp
  • označite okvir pokraj Kontakta
  • dodirnite okomite točkice ili izbornik Više u gornjem desnom kutu i dodirnite Sinkroniziraj sada.

Sve navedeno moglo bi vam pomoći u slučajevima kada WhatsApp ne prepoznaje spremljene kontakte, donosi Make use of, a sve ostale tekstove iz našeg serijala tehno savjeta možete pročitati preko ovog linka.