nova-stara tehnologija

Vratio se MagSafe: Je li iPhone 12 korak prema Appleovim smartfonima bez kabela?

16.10.2020 u 06:58

Bionic
Reading

Stara-nova tehnologija mogla bi Appleu omogućiti stvaranje nove tržišne niše u segmentu popratnih uređaja za mobitele

Apple je ponovno oživio jednu od među korisnicima omiljenijih tehnologija, MagSafe.

Prije je to bila sigurnosna značajka za punjenje laptopa bez razmišljanja hoćete li ga oštetiti ako slučajno zapnete nogom za kabel. No, za seriju iPhone 12 prometnula se u platformu za gradnju novog ekosustava pratećih uređaja za taj smartfon nad kojom Apple ima potpuni nadzor.

Ujedno je to i korak bliže svijetu u kojem više nećemo trebati Lightning ili bilo koji drugi kabel već ćemo se za punjenej oslanjati na bežične punjače koji mogu istovremeno puniti dva ili tri uređaja, piše Verge.

Ostvari li se ta vizija, Apple bi mogao izbjeći tranziciju na utore i kabele USB-C, standard koji već koristi na računalima MacBook i skupljim modelima tablet računala iPad. Pametni telefoni mogli bi postati još tanji, a vodonepropusnost još bolja, naročito ako Apple uspije nagovoriti druge proizvođače na prihvaćanje elektroničke kartice SIM.

Appleu bi zadržavanje nadzora nad načinom kako punimo svoje uređaje isplatilo. Odjel koji se bavi kućnim, nosivim i popratnim uređajima već donosi 6,5 milijardi američkih dolara godišnje, približno istu količinu prihoda kao i svi iPadi, i predstavlja značajan dio poslovanja diva iz Cupertina.

  • +20
iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 Mini slike uređaja Izvor: Screenshot / Autor: Apple

S magnetima ugrađenim u iPhone MagSafe bi mogao promijeniti bežično punjenje kakvo danas poznajemo. Nije, primjerice, više potrebno namještati uređaj kako bi se punjač aktivirao, manje ćemo morati razmišljati koliko je sigurno puniti iPhone dok smo u krevetu...

Ali, otvaraju se i druge mogućnosti. Recimo, magnetom bi na stražnju stranu iPhonea mogli prikačiti novčanik, kućište s baterijom i tko zna što sve još.

Na kraju, dobro promišljen razvoj Appleu bi dao priliku da napokon u prošlost pošalje prošlogodišnji debakl s AirPowerom, kad su otkazali već najavljen proizvod nakon što su ustanovili kako ne mogu doista napraviti sve-u-jednom podlošku za bežično punjenje.