NE PROPUSTITE

VR film 'Oblaci iznad Sidre' ostavit će vas bez riječi

18.11.2015 u 09:14

Bionic
Reading

UNICEF je u Arena centru predstavio prvi film snimljen tehnologijom virtualne stvarnosti za UN 'Oblaci iznad Sidre'. Iako sam se s virtualnom stvarnošću već susretao u više navrata, ovo je iskustvo bilo radikalno drukčije

Trominutno virtualno iskustvo gledatelja uvodi u život sirijske djevojčice Sidre u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu, u kojem živi 80 tisuća ljudi, a više od polovine njih su djeca.

Tehnologiju za prikazivanje VR filma osigurao je Samsung u vidu četiri uređaja Gear VR, koji će posjetiteljima zagrebačkog centra Arena biti dostupni do 22. studenog, uz asistenciju UNICEF-ovog osoblja.

Iako sam se s virtualnom stvarnošću već susretao u više navrata, iskustvo je bilo radikalno drukčije.

Za ovu je priliku pripremljena skraćena verzija nagrađivanog dokumentarca inače dugog oko osam minuta. No, to je bilo dovoljno. Redatelj je tehnologiju virtualne stvarnosti upotrijebio vrlo vješto kako bi što neposrednije dočarao izbjeglički život kojim žive Sidra, njeni vršnjaci, obitelj, prijatelji...


Ovo nije bila animacija, niti simulacija, već frontalni sudar sa živim ljudima i njihovom patnjom, stremljenjem za normalnim životom u abnormalnim okolnostima i trenucima sreće, zabilježenim intimno i neposredno.

Teško je ostati ravnodušan i dok se takve slike vrte na televizoru. S VR setom na glavi postajete, makar na kratko, jedan od tih ljudi koje je zla sudba natjerala na život tek korak udaljen od boravka pod vedrim nebom. Ako ikako možete, svakako ga pogledajte. Doživjet ćete nešto nesvakidašnje, a i vidjeti koliko je tehnologija virtualne stvarnosti daleko odmakla.

Od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj, UNICEF je s partnerima iz Društva Naša djeca Vinkovci i Društvom za psihološku pomoć pružio psihosocijalnu podršku 10 tisuća djece kroz igru i rekreativne aktivnosti u mobilnim igraonicama i šatorima opremljenima didaktičkim igračkama, namještajem i dekama.

U centru za mame i bebe u Opatovcu, a odnedavno u Slavonskom Brodu, UNICEF-ov tim u kojem djeluju suradnici iz Društva Naša djeca Vinkovci i Udruge Roda dnevno skrbi o gotovo 150 najmlađe djece i njihovim majkama.

Promjena pelena, odjeće, tretiranje pelenskog osipa ili dijareje, upućivanje liječniku, podrška trudnicama i dojiljama te osiguravanje predaha u grijanim kontejnerima tek je dio pomoći koju djeci i majkama UNICEF-ov tim pruža 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Kako bi prepoznali i adekvatno zbrinuli djecu bez pratnje, UNICEF je s Ministarstvom socijalne politike i mladih educirao 20 stručnjaka iz socijalne skrbi te pomogao u ponovnom ujedinjenju razdvojene djece s njihovim obiteljima. Od početka krize na teren je dostavljeno i više od 12 tisuća folija za utopljavanje, 10 tisuća obroka dječje hrane i 10 tisuća dječjih pelena.

Svu tu materijalnu pomoć, kao i stručnu podršku koju svakoga dana neprestano pruža tim od 25 do 30 ljudi, omogućili su građani i tvrtke koji su do sada donirali 1,3 milijuna kuna za pomoć izbjegloj djeci.

'Hvala svim građanima i tvrtkama koji su u ovoj teškoj humanitarnoj krizi, koja najteže pogađa djecu, podržali da u tranzitu kroz Hrvatsku djeca dobiju podršku i skrb koja im je potrebna.

Vjerujem da će i svatko tko ovih dana u Arena centru zakorači u virtualni svijet izbjegličkog kampa i gleda ga očima Sidre, jedne od čak 5,5 milijuna sirijske djece čiji je život ugrožen ratom, uvidjeti važnost sveobuhvatne podrške izbjegloj djeci. Ona, kao i sva ostala djeca, imaju pravo na zaštitu i sigurnost, a naša je odgovornost da im to osiguramo', istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić

Film 'Oblaci iznad Sidre' već je prikazan u Velikoj Britaniji, Meksiku, Luksemburgu, Koreji, Novom Zelandu i Maleziji. Trodimenzionalni doživljaj života djeteta u izbjegličkom kampu mnoge je građane u tim zemljama naveo da i sami počnu pomagati djeci iz Sirije u kojoj već petu godinu bijesni rat.

Film je dobio nagradu na međunarodnom festivalu 'Sheffield Doc/Fest'.