AUTOMATIZACIJA SVAKODNEVICE

Volvo želi da kante za smeće odnose i prazne roboti

22.09.2015 u 13:12

Bionic
Reading

Automatizacija poslova raznih vrsta prisutna je već nekoliko desetaka godina u industrijama raznih vrsta, a samo je pitanje trenutka kada će se uvući i u naše domove. Tvrtka Volvo Group odlučila se pozabaviti problemom kućanskog otpada

Ogranak diva automobilske industrije Volvo Group udružio se s Tehnološkim sveučilištem Chalmers, švedskim sveučilištem Mälardalen te tvrtkom za zbrinjavanje otpada Renova, a sve kako bi pronašli rješenje za zbrinjavanje otpada nakon što ga svako od kućanstava odloži u kantu za smeće pred svojim domom.

Projekt su nazvali ROAR (Robot - based Autonomous Refuse), a konačni cilj je izraditi robota kojim će upravljati operativni sustav smješten na smetlarskom kamionu koji će pratiti robote.

Roboti bi trebali detektirati i podizati kante za smeće te ih odvoziti do kamiona i prazniti, a potom vraćati na početnu lokaciju. Cijelu stvar nadgledala bi osoba od krvi i mesa koja bi se trebala nalaziti u kamionu.

Cilj projekta ROAR, navode u Volvu, pokazati je kako ćemo u bliskoj budućnosti koristiti pametne strojeve koji će nam pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Više detalja možete pročitati u objavi tvrtke Volvo Group.