PILOT-PROJEKT

Volvo će stvoriti mrežu sigurnih automobila

20.03.2014 u 16:09

Bionic
Reading

Švedska i norveška prometna uprava su se ovih dana uključili u Volvo projekt u kojem će se podaci o klizavim cestovnim područjima koja detektiraju opremljena vozila prenositi u okolna vozila, ali i pripadajuće službe za održavanje cesta. Ovim potezom će se osigurati informiranje vozača o opasnostima na cesti, ali i osigurati brzo saniranje problema

Kada senzori u jednom automobilu otkriju klizanje, sustav će automatski podijeliti to sa središnjim cloud servisom, iz kojega će onda te informacije ovisno o lokaciji stići i do upravljačke ploče obližnjih automobila u obliku upozorenja za vozača, kao i službi zaduženih za održavanje. Time će se, primjerice zimi, drastično povećati sigurnost automobila koji prometuju određenim područjem, a poboljšat će se i učinkovitost čišćenja cesta.


'Kad cestovni administratori dobiju pristup informacijama od velikog broja vozila, ti isti podaci se mogu iskoristiti za poboljšanje učinkovitosti zimskog održavanja cesta. Informacije mogu pomoći u poboljšanju sigurnosti na cestama i za sve ostale sudionike u prometu. Ovo bi također moglo smanjiti uporabu soli kada to nije potrebno te smanjiti utjecaj na okoliš', rekao je Erik Israelsson, voditelj projekta ITS (Intelligent Transport System) u Volvu.

Klik za uvećani prikaz (Volvo Cars)


Na cestama je u sklopu pilot-projekta 50 automobila, a već za sljedeću zimu će flota 'drastično narasti', navode u Volvu. 'Konačni cilj nam je osigurati pristup tehnologiji potrošačima unutar par godina', rekao je Israelsson.

'Ovo je tek početak priče. U budućnosti će automobili biti još umreženiji i razmjenjivati još više vitalnih informacija između sebe. Tu leži značajan potencijal, što uključuje povećanje sigurnosti, udobniju i ugodniju vožnju, kao i poboljšan protok prometa', zaključio je Volvov stručnjak.

Podsjetimo, Volvo sve nove tehnologije razvija s vizijom o nula smrtnih slučajeva ili ozbiljnih ozljeda u novim Volvo automobilima do 2020. godine.