svemirski fenomen

[VIDEO] Što su Sunčeve baklje i zašto strepimo od njih?

25.11.2021 u 06:45

Bionic
Reading

Kako bismo razumjeli ovaj kozmički fenomen koji utječe na naš planet, moramo bolje razumjeti dva vrlo bitna odvojena događaja koje nam s vremena na vrijeme servira naše Sunce

U medijima se dosta često spominju Sunčeve baklje i njihov potencijalni (katastrofalan) utjecaj na zemaljsku energetsku mrežu i tehnologiju. Sunčeve baklje su, pojednostavljeno, eksplozije na površini Sunca. One nastaju kad god se energija sakupljena u 'savinutim' magnetskim poljima (iznad pjega) odjednom oslobodi.

U procesu koji traje svega nekoliko minuta one mogu zagrijati materijal na nekoliko milijuna stupnjeva i proizvode izboj radijacije raširen cijelim elektromagnetskim spektrom, uključujući radiovalove, x-zrake i gama-zrake. Znanstvenici svrstavaju Sunčeve baklje u nekoliko skupina.

Postoje tri kategorije Sunčevih baklji: X-razred, M-razred i C-razred.

X-razred Sunčevih baklji

Sunčeve baklje X-razreda obuhvaćaju najintenzivnije izboje energije. Riječ je o velikim događajima koji mogu uzrokovati prekid radiokomunikacije na cijelom planetu, kao i dugotrajne radijacijske oluje u najvišim dijelovima Zemljine atmosfere.

X-razred Sunčevih baklji glavna je tema nedovoljno istraženih priča o solarnoj apokalipsi - udaru radijacije i zračenja koji utječu na zemaljsku komunikacijsku mrežu. Nedavna Sunčeva baklja koja je dospjela do Zemlje imala je kategoriju X1 te, očekivano, nije uzrokovala kolaps civilizacije.

X-zrake i UV-zračenje koje emitiraju Sunčeve baklje mogu utjecati na Zemljinu ionosferu i ometati širok opseg radiokomunikacija. Direktne emisije Sunčevih baklji na decimetarskim valnim duljinama mogu ometati rad radara i ostalih uređaja koji rade na tim frekvencijama.

M-razred Sunčevih baklji

Sunčeve baklje M-razreda su, kao što im ime nalaže, srednje veličine te najčešće uzrokuju kratkotrajni prekid radiokomunikacije na Zemljinim polarnim područjima. Nakon njih ponekad susrećemo blage radijacijske oluje. U usporedbi s X- i M-razredom, treća kategorija Sunčevih baklji nešto je o čemu se relativno malo piše zato što ne predstavlja nikakvu grandioznu prijetnju našem planetu.

Sunčeva baklja Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

C-razred Sunčevih baklji

Za razliku od 'veće braće', Sunčeve baklje C-razreda vrlo su male te, ako dosegnu Zemlju, ostavljaju nezamjetne posljedice na komunikaciju i život Zemljana.

Sunčeva erupcija

Sunčeve baklje razlikuju se od koronalnog izbacivanja mase (CME). Štoviše, nekad su znanstvenici solarne baklje smatrali izvorima CME-a, a oni su zapravo ogromni mjehuri plina okruženog magnetskim poljem koje izbacuje Sunce. Premda neke od njih prate Sunčeve baklje, većina ih je nepovezana s njima.

Ovo valja spomenuti kako bi se bolje razumio utjecaj Sunčeve aktivnosti na Zemlju. Ako se koronalno izbačena masa sudari sa Zemljom, ona može stvoriti geomagnetsku oluju. Velike geomagnetske oluje su, među ostalim, često uzrokovale nestanke struje i oštetile komunikacijske satelite. Energetske čestice koje prenosi CME mogu oštetiti električnu opremu ili čak ozlijediti astronaute i putnike u letalima na velikoj visini.

SNIMIO HUBBLE

[FOTO] Nevjerojatni prizori: Ovo su neki od najljepših pogleda u misterije dubokog svemira

Pogledaj galeriju

Solarne baklje s druge strane izravno utječu na ionosferu i radiokomunikaciju na Zemlji te ispuštaju energetske čestice u svemir. Kako bismo stoga razumjeli što je to i kako funkcionira 'svemirsko nevrijeme' te utjecaj Sunčeve aktivnosti na Zemlju, moramo razumjeti što su to koronalna izbacivanja mase i Sunčeve baklje.