DART protiv Dimorphosa

[VIDEO] Nakon udara NASA-ine letjelice u asteroid ostao trag dug gotovo 10 tisuća kilometara

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 05.10.2022 09:57
  • Objavljeno 05.10.2022 u 09:57
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CTIO/NOIRLab/SOAR/NSF/AURA/T. Kareta (Lowell Observatory), M. Knight (US Naval Academy)

Fotografija snimljena teleskopom u Čileu pokazala je dva dana nakon udara letjelice DART u asteroid Dimorphos da je iza nebeskog tijela ostao trag dugačak desetak tisuća kilometara

Prije koji dan poznati svemirski teleskopi Hubble i James Webb snimili su trenutak kad se NASA-ina misija DART (Double Asteroid Redirection Test) zabila u asteroid brzinom od 22.531 kilometar na sat. Radi se o prvom pokušaju preusmjeravanja potencijalne prijetnje Zemlji modificiranjem orbite kinetičkom metodom.

Podsjećamo, Didymos i Dimorphos ne predstavljaju nikakvu opasnost našem planetu, što ih čini savršenom metom za pokus.

Pogledajte kako je izgledao prijenos udara letjelice u asteroid.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Nova slika astronoma sada pokazuje da je asteroid koji je namjerno udarila Nasina sonda Dart ostavio trag krhotina dug tisućama kilometara. Fotografiju je dva dana nakon udara u asteroid snimio Southern Astrophysical Research Telescope (Soar) u Čileu, a na njoj je vidljiv oblak krhotina koji se širi iza goleme stijene.

Trag iza asteroida proteže se na više od 10.000 kilometara (6.200 milja), a očekuje se da će biti još dulji dok se potpuno ne rasprši i izgleda kao ostala svemirska prašina koja lebdi 'u okolišu'. "Nevjerojatno je kako smo jasno mogli uhvatiti strukturu i opseg posljedica u danima nakon udara", rekao je Teddy Kareta, astronom koji je sudjelovao u promatranju.

DART

Izvor: Profimedia / Autor: NASA / UPI / Profimedia

Trag krhotina nadzirat će se sljedećih tjedana i mjeseci, rekao je Michael Knight iz Američkog pomorskog istraživačkog laboratorija.

U misiji Dart vrijednoj 325 milijuna dolara (240 milijuna funti) sonda je namjerno udarila u asteroid, uništavajući pritom letjelicu. Proći će nekoliko tjedana prije nego što znanstvenici sa sigurnošću saznaju je li njihov eksperiment uspio.

Međutim, dr. Lori Glaze, direktorica planetarne znanosti u Nasi, bila je uvjerena da je misijom postignuto nešto izvanredno.

"Krećemo u novu eru čovječanstva, eru u kojoj potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od nečega poput opasnog opasnog udara asteroida. Kakva nevjerojatna stvar; nikada prije nismo imali tu sposobnost", rekla je Glaze.

  • +4
  • +1

NASA DART

Izvor: Profimedia / Autor: Bill Ingalls/Nasa / Zuma Press / Profimedia