DRUŠTVENE MREŽE

Viber raskinuo odnos s Facebookom, ovako su to objasnili

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 26.06.2020 10:51
  • Objavljeno 26.06.2020 u 10:51
Djamel Agaoua, direktor Vibera

Djamel Agaoua, direktor Vibera

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Viber

Facebookovo kršenje pravila o zaštiti korisničkih podataka i neuspješno sankcioniranje poruka koje pozivaju na nasilje potaklo je Viber da prekine oglašavanje na Facebooku te da ukloni funkcionalne povezanosti aplikacije s Facebook platformom

Viber je službeno objavio prekid svih poslovnih odnosa s Facebookom. Kompanija će, prema službenoj objavi, ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, a usto će u potpunosti prekinuti s oglašavanjem na toj društvenoj platformi, čime aktivno doprinosi pokretu #StopHateForProfit i bojkotiranju američkog tehnološkog diva.

Uslijed prosvjeda koji su u proteklih nekoliko tjedana zahvatili SAD, skupina od šest organizacija, među kojima su i Anti-defamacijska liga i NAACP, pozvala je sve oglašivače koji koriste Facebook da tijekom srpnja zaustave svoje kampanje. Poanta bojkota je izraziti osudu Facebookove nesposobnosti da svoje korisnike zaštiti od govora mržnje. Rakuten Viber je, kao i velik broj drugih kompanija, pružio podršku pokretu #StopHateForProfit i otkazao sve poslovne odnose s Facebookom.

Djamel Agaoua, Viberov izvršni direktor, izjavio je: 'Facebook i dalje pokazuje vrlo loše shvaćanje svoje uloge u današnjem svijetu. Nepropisno korištenje podataka i nedostatak privatnosti korisnika u aplikacijama, sramotno izbjegavanje poduzimanja potrebnih koraka kako bi se javnost zaštitilo od poticanja na nasilje – Facebook je jednostavno pretjerao. Viber se ne stavlja u ulogu suca, no činjenica je da neki ljudi pate zbog nekažnjenog širenja nasilnog sadržaja i smatramo da oko toga treba zauzeti jasan stav.'

Uklanjanje funkcionalne povezanosti Viber appa i Facebook platforme trebalo bi biti dovršeno s početkom srpnja 2020. Otkazivanje oglašavanja na Facebooku stupa na snagu odmah.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!