8.9 MILIJARDI DOLARA

Veliki gubitak Hewlett-Packarda zbog otpisa

24.08.2012 u 12:04

Bionic
Reading

Američki tehnološki div Hewlett-Packard zabilježio je tromjesečni gubitak od 8,9 milijardi dolara zbog nastavljenog pada prodaje osobnih računala i značajnog otpisa povezanog s 13,9 milijardi dolara vrijednom akvizicijom kompanije Electronic Data Systems (EDS)

U fiskalnom tromjesečju koje je završilo 31. srpnja najvećiproizvođač računala u svijetu zabilježio je gubitak od 4,49 dolara podionici, u usporedbi s dobiti od 1,9 milijardi dolara, odnosno 93 centapo dionici, u istom razdoblju prošle godine.

Glavni je razlog gubitka u HP-ovom trećem fiskalnom tromjesečjutrošak od 10,8 milijardi dolara, uglavnom povezan s otpisom uslužnogposlovanja EDS-a, koji je najavio početkom mjeseca.

Neto prihodi pali su tri posto, na 29,7 milijardi dolara.

Kompanija je također u srijedu snizila prognozu dobiti za cijelugodinu na donju granicu prethodno očekivanog raspona, reagirajući nanesigurno tržište osobnih računala, kao i na teške gospodarske uvjete uEuropi i također Kini, gdje rast previše usporava.

Prilično slabo makrogospodarsko okruženje nastavlja se i utekućem tromjesečju, kazala je financijska direktorica HP-a CathieLesjak, izdvajajući ipak svijetle točke popust istočne Europe i Japana.

HP zapošljava više od 300.000 ljudi širom svijeta a trenutnoprolazi kroz višegodišnje restrukturiranje. Planira smanjiti bazuzaposlenih za osam posto.