243 MILIJARDE EURA?

Velike uštede upotrebom e-računa

21.06.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Poslovanje uz primjenu elektroničkog računa donosi znatne uštede i ubrzava poslovanje, istaknuto je na današnjoj konferenciji o elektroničkom računu, u organizaciji Europskog odbora za normizaciju (CEN)

Prema riječima člana Nacionalnog povjerenstva za elektronički račun Slavka Vidovića, upotrebom e-računa izdavatelj štedi prosječno 2,5 eura po računu, a primatelj i do 15 eura. Procjene EU-a za narednih pet godina govore o uštedama od 243 milijarde eura, ako bi e-račun bio u široj primjeni.

U Hrvatskoj se po njegovim riječima čekaju izmjene i dopune pravilnika o PDV-u, a potom slijedi pilot projekt uz sudjelovanje ograničenog broja kompanija i Porezne uprave.

Vidović kaže da tehnička infrastruktura za uvođenje e-računa postoji u hrvatskim tvrtkama, gotovo sve imaju računala, povezane su s internetom i primjenjuju računala u računovodstvu.

Konferencija o e-računu održava se u sklopu plenarne sjednice CEN-a i sastanaka radnih grupa radionice CEN-a za normizaciju e-računa.

Cilj je potpora stvaranju zajednice nacionalnih kontaktnih točki vezanih uz CEN e-Invocing Gateway, prezentacija promjena u načinu rada uslijed revizije portala (CEN WG4), novih regulatornih rješenja EU-a vezanih uz e-račun te pregled stanja primjene e-računa u zemljama EU-a i jugoistočne Europe.

Pokrovitelji skupa je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a suorganizatori Business Process Conference, GS1, Hrvatski zavod za norme (HZN) i tvrtka InfoDom.

Na konferenciji se raspravlja o temama kao što su iskorištavanje potencijala e-računa u Europskoj uniji, prednosti i uštede jednakog tretiranja papirnatog i e-računa, primjena naprednog elektroničkog potpisa te očekivanja od smjernice EU-a koja izjednačava papirnati i e-račun.