VELIKO ISTRAŽIVANJE

Vegetarijanske dijete značajno smanjuju smrtnost!

04.06.2013 u 11:11

Bionic
Reading

Veliko istraživanje provedeno na desecima tisuća adventista pokazalo je da vegetarijanstvo smanjuje razine smrtnosti, osobito kod muškaraca

Prema izviješću objavljenom u uglednom znanstvenom časopisu JAMA stručnjaci su pokušali istražiti spregu između dijete i mortaliteta. Rezultati ukazuju da vegetarijanska prehrana smanjuje opasnost za više kroničnih bolesti među kojima su visoki tlak, metabolički sindrom, dijabetes i bolesti srca.

Michael J. Orlich s Loma Linda University u Kaliforniji i njegovi kolege istražili su uzroke mortaliteta kod 73.308 pripadnika Crkve adventista sedmog dana među kojima ima mnogo onih koji smatraju da je vegetarijanska prehrana preporučena biblijskim naukom. Ispitanike su svrstali u pet skupina: nevegetarijance, poluvegetarijance, pesco-vegetarijance (koji jedu ribu i plodove mora), lacto-ovo-vegetarijance (koji jedu jaja i mliječne proizvode) i vegane (koji isključuju sve životinjske proizvode).

Istraživanjem je također utvrđeno da su vegetarijanci češće bili stariji, obrazovaniji i u braku, pili su manje alkohola, manje su pušili, više vježbali i bili mršaviji.

U šest godina, koliko je trajalo praćenje ispitanika, umrlo je 2.570 ljudi. Razina smrtnosti u vegetarijanskim skupinama bila je oko 12 posto niža nego u nevegetarijanskim. Ova sprega naročito je izražena kod muškaraca vegetarijanaca kod kojih je zabilježeno značajno manje smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima. Kod žena u toj kategoriji bolesti nije utvrđeno značajno smanjenje smrtnosti.

'Naši rezultati pokazuju opću povezanost vegetarijanske prehrane s manjim mortalitetom kada se uspoređuje s nevegetarijanskom. Oni također ukazuju na vezu između manjeg mortaliteta i pesco-vegetarijanske, veganske i lacto-ovo-vegetarijanske prehrane kada se one usporede s nevegetarijanskom', zaključuju autori.