I KOMUNICIRATI S MOBITELOM

Većina Volkswagenovih vozila moći će sama izbjegavati sudare

31.07.2015 u 07:59

Bionic
Reading

Volkswagen se pridružio nizu proizvođača automobila koji prije razvoja potpuno autonomnih vozila žele osigurati maksimalnu moguću sigurnost u prometu već sada. Dobar dio modela za 2016. godinu tako će donijeti barem (osnovne) sustave za izbjegavanje sudara

Većina Golf, Jetta i Touareg modela će imati opciju Adaptive Cruise Control i sustav za hitno kočenje koji će zadaću odraditi u slučaju da vozač nije reagirao na vrijeme. Taj dio opreme će postati standardnim za Executive liniju modela CC i Touareg. Sustav za upozoravanje napuštanja prometne trake će se pojaviti na modelima CC, Golf, Touareg, a tu je i Parking Assistance za Golf.

ACC (Adaptive Cruise Control) koristit će sprijeda smješten radar kako bi održavao brzinu i udaljenost od vozila ispred. Front Assist sustav će poslužiti za upozoravanje vozača na kritične situacije u kojima je moguć sudar, a u slučaju nužde će samostalno aktivirati kočnice.


Veliki dio ovih sustava je posebno najavljen za tržište SAD-a, no s obzirom na želje regulatore iz SAD-a i Europe, oni će biti sve standardniji u vozilima. Ipak, na osnovnim verzijama vozila ovakvi sustavi još uvijek nedostaju te je potrebno izdvojiti značajnu svotu novca za nadogradnju.