59 komada

Kakav kaos: Vandal uništio računala njujorškog sveučilišta uz pomoć USB-a ubojice

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.04.2019 12:50
  • Objavljeno 19.04.2019 u 12:46
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NN

Bivši student jednog njujorškog sveučilišta uništio je nekoliko tamošnjih računala hardverom pod imenom 'USB ubojica' kojeg se jednostavno može kupiti na internetu. Sada mu prijeti 250.000 dolara globe i do 10 godina zatvorske kazne

Diplomac sa sveučilišta St. Rose u Albanyju u New Yorku vratio se na fakultet u veljaši ove godine kako bi spržio nekoliko računala pomoću uređaja pod imenom 'USB ubojica', piše ZDNet.

Uređajem je uspješno uništio 59 računala s Windowsima, sedam Apple računala i brojne računalne monitore, piše u sudskom dosjeu.

Bivši student koji je diplomirao 2017. navodno se snimio dok je uništavao računala i hardver. U videima, prema zapisniku suda, diplomac kaže 'ovog ću tipa ubiti' u trenu kada u računalo uključuje USB uređaj. Nakon što USB proradi i sprži računalo, on ga povuče van i kaže 'mrtav je...otišao je...bum!'. Razlog zašto je ovo napravio nikome nije poznat. Šveukupna šteta kotira oko 59 tisuća dolara, uključujući 51,109 dolara za uništena računala i 7,362 dolara potrošenih za popravak i zamjenu računalnog hardvera.

O čemu se radi?

'USB-i ubojice' se mogu kupiti na internetu i nisu protuzakoniti. Na Amazonu, primjerice, piše da se uređaj koristi za testiranje prenaponske zaštite na računalima te da, ako zaštita ne postoji, može uništiti računalo. USB ubojica se pri spajanju na računalo prvo napaja i onda brzo prazni kroz ulaz nekoliko puta u sekundi, a rezultat su uništene komponente.

USB ubojice prodaju se s nizom različitih adaptera koji ih mogu spojiti na različite uređaje. Kako bi spriječili ljude od zlouporabe ovog hardvera, stranice poput Amazon mole korisnike da 'uređaje ne koriste za protuzakonite aktivnosti'.

Optuženik, podrijetlom iz Indije, priznao je krivnju te mu trenutno prijeti novčana globa od 250.000 dolara i do deset godina zatvorske kazne.

vrijedi razmotriti

Postoji li život nakon Gmaila? Evo nekoliko alternativa

Pogledaj galeriju
5

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!