TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

Uskoro stižu medicinski trikoderi

28.09.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Prenosivi višenamjenski uređaji nalik na senzore iz 'Zvjezdanih staza' opremljeni bezbolnim laserima uskoro će zamijeniti rendgenske zrake u dijagnosticiranju brojnih bolesti

Tehnika nazvana Raman spektroskopija trebala bi biti u širokoj uporabi već za pet godina, a pomagat će u otkrivanju ranih znakova bolesti poput raka dojke, propadanja zuba i osteoporoze. Znanstvenici vjeruju da će zahvaljujući ovom uređaju dijagnosticiranje bolesti postati brže, jeftinije i točnije.

Metoda se već primjenjuje u kemijskoj i farmaceutskoj industriji. Naprimjer, Raman laseri koriste se za mjerenje svojstava plamena. Naime, poznavanje načina izgaranja goriva omogućuje smanjivanje zagađenja zraka.

Michael Morris, profesor kemije na Sveučilištu u Michiganu već nekoliko godina ovu tehniku koristi za istraživanje ljudskih kostiju. Dosad je njome proučavao ostatke kostura, ali kaže da bi se ona mogla primijeniti i na živim pacijentima.

'Njome bi se mogle zamijeniti mnoge druge metode, brojna dijagnostika koja se trenutno koristi. Njezina je velika prednost to što nije invazivna, prilično je brza, brža od mnogih klasičnih tehnika, i preciznija.'

Kada je osoba bolesna ili postaje bolesna mješavina kemikalija u tkivu se mijenja, a Raman spektroskopija otkriva te promjene.

'Raman vam daje otisak prsta, sastav svega što analizirate', kaže Morris. 'U bolesnom stanju kemijski sastav tkiva je, ovisno o bolesti, manje ili više abnormalan.'

Novom metodom dijagnoze će se moći postavljati bez rendgena u roku od nekoliko minuta.

'Pacijent jednostavno stavi svoje zapešće na stol. Tu su optička vlakna koja zrače lasersko svjetlo i postolje nalik na narukvicu... Uključimo laser i nekoliko minuta kasnije, kada prikupimo dovoljno podataka, isključimo ga. Za očitavanje rezultata treba tek nekoliko sekundi', objasnio je Morris.

Uređaj bi u nekim slučajevima mogao zamijeniti čak i vađenje krvi. Ako bi netko primjerice htio utvrditi razine kolesterola, trebao bi samo usmjeriti laser u dio ruke u kojem se žile nalaze blizu površine, odakle se i inače vade uzorci krvi.

U nekim britanskim bolnicama naprava se već koristi za rano otkrivanje procesa kalcifikacije tkiva u dojci, što može biti rani znak razvoja raka dojke. Liječnici njome mogu otkrivati kalcifikacije i vidjeti jesu li benigne ili maligne, čime se izbjegavaju brojne sekundarne procedure.