DOČEKALI SMO

Uskoro se u potpunosti ukida roaming u EU!

19.03.2014 u 12:13

Bionic
Reading

Korisnici Hrvatskog Telekoma već neko vrijeme imaju mogućnost neograničenog korištenja mobilnih usluga dok se nalaze u roamingu, no uskoro im ni to neće biti potrebno. Naime jučer je u Europskom parlamentu izglasana uredba prema kojoj će se roaming u EU u potpunosti ukinuti

Upravo kao što smo ranije i najavili, Odbor za industriju, istraživanje i energiju Europskog parlamenta izglasao je u utorak uredbu o jedinstvenom telekomunikacijskom tržištu koja predviđa potpuno ukidanje roaminga od prosinca sljedeće godine.

Naravno, tu uredbu još treba potvrditi Europski parlament na plenarnoj sjednici 3. travnja, a konačni dogovor o toj uredbi između Vijeća i Parlamenta trebao bi biti postignut do kraja ove godine. Prođe li sve prema planu i prijedlogu, roaming u EU ukinut će se 15. prosinca 2015. godine.

‘Glasovanje u Odboru je odlična vijest. Digitalni uređaji i telekomunikacijske mreže povećavaju produktivnost i rezultate na svim područjima života. Sada smo korak bliže’, rekla je povjerenica za digitalnu agendu Neelie Kroes, a prenosi Banka.hr

Uredbu o telekomunikacijama predložila je Komisija u rujnu 2013, a predviđa između ostaloga ukidanje roaminga i otvoreni internet za sve, a potrošači će lakše moći mijenjati operatere. Europska komisija je odigrala veliku ulogu u snižavanju cijena roaminga i to smatra jednim od svojih najvećih uspjeha u ovom mandatu.