testiranja u kaliforniji

Uskoro bi se moglo održati prvo prvenstvo u metloboju, omiljenoj igri Harryja Pottera

  • Autor: M. S.
  • Zadnja izmjena 31.12.2018 09:36
  • Objavljeno 31.12.2018 u 09:36
Testovi su dakle prošli prilično glatko pa Jetpack Aviation sad poziva potencijalne timove i promotore da im se jave

Testovi su dakle prošli prilično glatko pa Jetpack Aviation sad poziva potencijalne timove i promotore da im se jave

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube/JetPack Aviation

Timovi bi sami morali osigurati financijska sredstva ili sponzore za kupnju ili zakup više jetpackova, dok bi JPA zauzvrat osigurao potrebnu obuku i održavanje letjelica

Nakon dugih deteljeća čekanja da sprave s kojima će ljudi moći letjeti nakon izađu iz kadrova SF filmova, američka tvrtka Jetpack Aviation ne samo da je oživjela snove mnogih generacija djece, nego je i velikim koracima otišla još dalje - nakon nekoliko testnih letova, obavljenih posljednjih dana 2018., izgleda da bi već u novoj godini mogli doživjeti i prve službene utrke jetpackova. I zašto ne, vidjeti čak i prvo svjetsko prvenstvo nebeskih letača na mlazni pogon.

Tvrtka JetPack Aviation isprobala je mogu li se dvije zračne letjelice na mlazni pogon voziti jedna pred druge. Mogu!

Izvor: Društvene mreže / Autor: JetPack Aviation

'Provjerili smo koliko blizu dva jetpacka mogu letjeti zajedno bez izazivanja turbulencije ili interferencije usisnog zraka', izjavio je David Mayman, izvršni direktor Jetpack Aviationa za Digital Trends. Testovi su provedeni iznad jezera u južnoj Kaliforniji s njihovim motorima JB10.

Bezopasni manevri u zraku

Obvezeno je nekoliko serija letova. Svaki put letači su se kretali sve bliže jedan drugome, da bi se na kraju dokazalo kako mogu letjeti jedan uz drugoga na samo nekoliko centimetara udaljenosti. Čak su se mogli držati za ruke. Provjerena je i varijanta kad se jedan letač nalazi direktno iznad drugoga. Zaključeno je da su i takvi manevri prilično bezopasni, sve dok se jednom letaču ne zatvori ulaz zraka u mlazni motor.

Testovi su dakle prošli prilično glatko pa Jetpack Aviation sad poziva potencijalne timove i promotore da im se jave kako bi čim prije mogli organizirati utrke jetpackova. Timovi bi sami morali osigurati financijska sredstva ili sponzore za kupnju ili zakup više jetpackova, dok bi JPA zauzvrat osigurao potrebnu obuku i održavanje letjelica.

Pogled u nebo

Uživajte, odabrali smo najljepše slike kiše meteora snimljene ove godine

Pogledaj galeriju
14

Mayman je rekao da je 'svakako otvoren i za druge proizvođače', ukoliko mogu dokazati da su njihove letjelice sigurne poput njihovih jetpackova. Te bi utrke bile nalik Red Bullovim utrkama zrakoplova. Piloti bi morati letjeti oko stupova, a smišljaju se i neke barijere za vertikalne manevre.

Quidditch na mlazni pogon

'Zamislite da letite iznad široke vodoravne grede na napuhavanje, ali se onda morate okrenuti i vratiti ispod nje', zanosi se Mayman. Čak razmišljaju o tome da bi se natjecatelji loptali u zraku. 'Pokazali smo da je moguće lebdjeti, zgrabiti loptu, držati je na prsima i zatim letjeti i dodavati se, pa čak i otimati loptu drugom letaču', širi priču izvršni direktor Jetpack Aviationa.

Quidditch se već igra na zemlji, a uskoro bi se zahvaljujući jetpackovima mogao preseliti i nebu pod oblake

Izvor: Društvene mreže / Autor: College of Charleston

Dakle, samo nas još mali korak dijeli od stvarne verzije metloboja, zračne igre koju su Harry Potter i njegovo društvo malih čarobnjaka igrali u izmišljenom Hogwartsu.

  • +16
  • +13

Glumci iz Harryja Pottera

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Metloboj se doduše već igra na veliko; igrači jašu na metlama i napucavaju loptice, ali pritom još uvijek trče po zemlji s metlom među nogama. Sad je došlo vrijeme da se igra podigne na višu razinu, nebu pod oblake.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!