KAKVA LUDOST

USB Kill 2.0 čini baš što i kaže - 'ubija' računala

17.09.2016 u 09:43

Bionic
Reading

Za nešto manje od 400 kuna sad je moguće kupiti USB štapić koji uspješno, brzo i trajno može uništiti nezaštićena računala. Zove se, a kako drugačije nego USB Kill 2.0, a dok je raniji uradak služio kao dokaz funkcionalnog koncepta za istraživanja, novitet se bez većih problema može kupiti online

Kompanija sa sjedištem u Hong Kongu navodi kako ovakvu vrstu 'napada' ne može preživjeti 95 posto svih uređaja s USB priključkom. Kada se USB Kill gadget priključi na slobodan USB utor, njegovi kondenzatori se brzo napune i odmah potom isprazne. Posrijedi je, dakle, čisto 'nasilno i zlonamjerno' onemogućavanje računala, a postojanje ovakvog gadgeta je samo dokaz nesigurnosti u današnjem svijetu.

Razvojni tim iza ovog projekta navodi kako bi se sigurnosni stručnjaci morali pobrinuti za kupovinu opreme koja donosi zaštitu protiv ovakvih metoda uništavanja opreme, jer su ugroženi svi - od USB priključaka u javnom prijevozu, pa sve do 'kopirki', terminala i osobnih računala.

Neki od proizvođača su navodno svoj hardver već zaštitili (ZDNet spominje Apple), no globalno gledano, riječ je o pravom problemu.


Pored USB Kill gadgeta za uništavanje opreme, moguće je kupiti i Test Shiled, platformu na kojoj se može testirati napad bez uništavanja hardvera. Kako stvar funkcionira moguće je vidjeti u filmiću: