OTVORENA PLATFORMA

Upoznajte Nativ, tvrtku koja donosi 'glazbeni sustav visoke razlučivosti'

12.04.2016 u 10:34

Bionic
Reading

Ljubitelji dobrog zvuka ovih dana imaju priliku upoznati novog igrača na tržištu. Nativ je otkrio svoj 'glazbeni sustav visoke razlučivosti', u čijem se srcu nalazi Nativ Vita, gadget za reprodukciju glazbe s integriranim 11,6-inčnim IPS zaslonom osjetljivim na dodir i povezanosti na sve i svašta, ali i integriranim diskom do 4TB za lokalnu kolekciju glazbe

I dok većina reprodukcijskih 'gadgeta' namijenjenih audiofilima danas zna stati i u džep (Fiio X7, Onkyo DP-X1 i sl., Nativ Sound možda više pripada svijetu tableta. Ovaj uređaj može streamati glazbu preko Wi-Fi ili Bluetooth veze, a tu je podrška za SPDIF, asinkroni USB 2.0, kao i razlučivosti do DSD256 i 32-bitni/384kHz PCM. Naravno da je tu i podrška za Airplay, UPnP/DLNA, SMB/CIFS, iOS, Android, Mac ili PC.

Vita je ugodnim dizajnom namijenjena smještanju u središte sobe, spajajući se bežično na zvučničke sustave, neovisno o konfiguraciji. Štoviše, preko HDMI veze ili bežično (pomoću Google Cast) Vita može prenositi i video sadržaj poput spotova. Za lakše upravljanje pored zaslona osjetljivog na dodir tu je još i integrirani mikrofon za glazbene naredbe.


Tvorci ovog uređaja obećavaju otvorenu platformu, kako bi se sustav konstantno nadograđivao nabolje.

Pored osnovne jedinice Vita, tu su još i Nativ Sound Wave DAC/AMP, kao i Nativ Sound Pulse posebno izvedeno napajanje za smanjenje šuma.

Nativ Sound je, vlastitim riječima, proveo mnogo vremena istražujući sve opcije, a sada su spremni za serijsku proizvodnju. Za početak priče treba pokriti troškove skupocjene elektronike (Burr-Brown, Talema i WIMA) te su se odlučili na Indiegogo kampanju. U listopadu ove godine trebale bi se isporučiti prve jedinice i narudžbe, a odmah iza toga slijedi i objava SDK te dalji razvoj otvorene platforme.