SVIJETLI U MRAKU

Upoznajte gumenog robota kameleona

17.08.2012 u 12:02

Bionic
Reading

Znanstvenici sa sveučilišta Harvard napravili su robota koji može promijeniti boju i temperaturu da bi se stopio s okolinom ili razlikovao od nje

Za izradu tog neobičnog robota znanstvenike su nadahnule vještine prikrivanja morskih stvorenja poput hobotnica i lignji. Slično kao i ta morska stvorenja, ima meko tijelo (izrađeno, doduše, od gume) i vrlo je pokretljiv.

'Konvencionalni roboti', kaže profesor George Whitesides u članku za časopis Science (a prenosi BBC), 'već su prilično razvijeno područje. Pogledate li ih, vidjet ćete da je većina oblikovana po uzoru na tijela sisavaca. Naše je pitanje: Zašto bi to bilo tako? Zašto ne bismo razmišljali o mekim organizmima drukčije strukture, načina kretanja i prikrivanja? Očito mjesto gdje bismo ih trebali tražiti je pod vodom.'

Lani su objavili znanstveni rad s pojedinostima 'mekog robota' koji bi mogao puzati i prolaziti ispod prepreka savijajući se. Bio je napravljen od polimera temeljenih na siliciju.

Sad su mu dodali još jedan sloj složenosti - omogućili su mu prikrivanje. Kako? Roboti kameleoni su prekriveni mrežom sićušnih kanala. Kako se u njih upumpavaju različite boje, tako mogu mijenjati izgled.

Osim boje, mogu se i temperaturno prikriti, tako što upumpaju u sebe toplu ili hladnu vodu te fluorescentnu tekućinu, za slučaj da trebaju svijetliti u mraku. Tekućinu trenutno povlače iz spremnika, no u budućnosti bi on mogao biti ugrađen u tijelo robota.

Lagani su, prilagodljivi i razmjerno jeftini za proizvodnju, a mogućnosti primjene su raznovrsne. Mogli bi, primjerice, oponašati rad mišića ili sustave za prijenos tekućina i tako se pretvoriti u uređaj za rješavanje specifičnih kirurških problema ili obuku budućih kirurga.

Također, mogu poslužiti i u operacijama potrage i spašavanja, primjerice za označavanje mračnih, ljudima teško dostupnih područja.

Pogledajte video: