iz sigurnosnih razloga

Uber bi uskoro mogao početi snimati razgovore tijekom vožnje

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 22.11.2019 11:26
  • Objavljeno 22.11.2019 u 11:24
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Bojan Haron Markicevic

Prema službenom Uberovom glasilu, funkcija će prvo biti testirana na području Brazila i Meksika, te će nakon toga doći u SAD. Snimkama neće moći pristupiti ni vozači ni klijenti

Uber će uskoro pokrenuti novu značajku pomoću koje će snimati razgovore unutar vozila tijekom vožnje kako bi povećao sigurnost vozača i klijenata. Prve vijesti o novoj mjeri dolaze iz objave u The Washington Postu koju je kompanija ubrzo i potvrdila. Uber tvrdi da će snimanje testirati u Meksiku i Brazilu te da će nakon toga početi i u SAD-u. Vozači mogu automatski aktivirati snimanje kako bi snimili vožnje, dok kupci moraju aktivirati značajku pomoću alata unutar aplikacije. Nepoznato je, naime, hoće li ovu opciju morati aktivirati svaki put kada ulaze u vozilo.

Sigurnost i...privatnost?

Jedna sigurna stvar vezana uz novu značajku je da niti vozači niti klijenti neće moći pristupiti snimkama. Uber također tvrdi da će svim klijentima i vozačima poslati vrlo jasno priopćenje kada značajka konačno stupi na snagu, dok će aplikacija alarmirati korisnika da počinje snimati.

Vozači će nakon vožnje moći odlučiti žele li snimku poslati Uberu ukoliko zaključe da se nalaze u opasnoj situaciji. Snimke su također pohranjene ukoliko kupac naknadno planira prijaviti incident. Snimke će biti enkriptirane, ali će, piše Reuters, na početku biti dostupne policiji - na zahtjev, naravno.

Pored očiglednih implikacija vezanih uz privatnost, nova značajka iz Ubera bit će problematična ako u vozilu ima nekoliko klijenata odjednom.

Opasna vožnja

Uber već neko vrijeme ima probleme sa sigurnošću kupaca. Barem 103 vozača aktivno su optuženi za seksualno zlostavljanje ili zlostavljanje putnika, prenosi CNN. Barem 31 vozač u SAD-u optužen je za prisilno dodirivanje, zarobljavanje putnika u vozilu ili čak silovanje.

Kompanija je nakon toga poduzela korake kojima će povećati sigurnost u aplikaciji, dozvolivši putnicima da zovu policiju direktno unutar aplikacije. Uber je također najavio da će izbaciti reportažu o transparentnosti u kojoj će jasnije prikazati ovogodišnju statistiku vezanu uz seksulno zlostavljanje. Izvještaj, doduše, još nije objavljen.

Bilo kako bilo, Uber je ovu novu značajku uveo i u jeku brojnih kaznenih prijava vezanih uz seksualno zlostavljanje unutar kompanije. Bivša inženjerka Susan Fowler napisala je otvoreni blog koji implicira na seksualno zlostavljanje te koji je s vremenom doveo do otkaza 20 zaposlenika, prenosi The Verge.

SKYPORT

Uber ovako zamišlja zračne luke za futurističke leteće taksije

Pogledaj galeriju
7

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!