NISKI START

U Nokiji već znaju koliko žele zaraditi na svakom 5G smartfonu

23.08.2018 u 09:34

Bionic
Reading

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme značajno je pridonio razvoju standarda za mobilne mreže pete generacije. Sad to žele naplatiti

U Nokiji očekuju kako će uprihoditi tri eura od svakog prodanog pametnog telefona koji koristi mreže 5G. Na toliko procjenjuju vrijednost svojih patenata i intelektualnog vlasništva uključenog u standardizaciju tih mobilnih mreža.

KORISNO

Kako otkriti odakle je poslana e-pošta? Evo nekoliko savjeta

Pogledaj galeriju

Od vlasnika standarnih ključnih patenata (Standard Essential Patents, SEP) očekuje se da svoje patente učine dostupnim po fer, razumnim i nediskriminatornim uvjetima (fair, reasonable and non-discriminatory, FRAND).

Brojne su se tvrtke zadnjih godina sporile oko toga što se pod terminom FRAND doista podrazumijeva. U Nokiji se nadaju kako će određivanjem naknade unaprijed izbjeći takve sporove i jednostavnije izvući korist iz uvođenja mreža 5G.

Spomenutih tri eura po uređaju odnose se samo na pametne telefone, koji bi mogli biti tek manji dio ukupnog broja uređaja koji će koristiti mreže 5G, od stolnih računala i preusmjerivača (routera) preko industrijske opreme do uređaja iz domene interneta stvari. U Nokiji će odrediti naknade za svaku kategoriju zasebno.

Do dovršetka postupka standardizacije, što se očekuje krajem ove godine, u toj tvrtci očekuju kako će imati značajnu poziciju vezanu uz patente, pa stoga očekuju i značajne prihode, piše Tech Radar

Prvi komercijalni uređaji koji podržavaju mreže 5G trebali bi se pojaviti tijekom iduće godine. Koliko će doista biti korisni ovisit će o brzini kojom će telekomi postavljati i uvoditi potrebnu infrastrukturu.