MALI VODIČ

Što je taj 5G i zašto bi vam trebao biti važan?

16.08.2018 u 07:55

Bionic
Reading

Superbrza peta generacija mobilnih mreža - 10 do 20 puta brža od današnjih - u nekim bi se državama mogla pojaviti već tijekom iduće godine. Što će nam sve donijeti, što možemo očekivati? Pogledajmo!

Što je točno 5G?

5G je skraćeni naziv za petu generaciju mobilnih mreža koja bi trebala donijeti značajno brži download i upload podataka putem mobilnog interneta, bolju pokrivenost i stabilniju povezanost. Počiva na učinkovitijem korištenju radijskog spektra, što bi trebalo mogućiti povezivanje daleko većeg broja uređaja na internet nego što je sad slučaj.

Što će nam 5G omogućiti?

Pa, sve što sad možemo raditi s pametnim telefonima na mrežama 5G moći ćemo raditi brže i bolje. Omogućit će, primjerice, glatko korištenje virtualne stvarnosti na mobilnim uređajima, gadgeta poput pametnih naočala, prijenos videa veće kvalitete, povezivanje ogromnog broja uređaja (Internet of Things).

Tehnologije, također, podržati rojeve bespilotnih letjelica u akcijama potrage i spašavanja, procjene požara i praćenju prometa. Bit će ključne za uspostavu i održavanje komunikacije autonomnih vozila međusobno te praćenje mapa i podataka o prometu u stvarnom vremenu.

Gejmeri na mobitelu doći će na svoje jer će latencija (vrijeme proteklo između pritiska na tipku i reakcije na zaslonu) biti puno manja.

A i tko zna čega ćemo se sve još domisliti kad nam nove mogućnosti postanu dostupne.

  • +3
Ovi smartfoni trebaju stići do kraja godine i jedva ih čekamo Izvor: Tech Advisor / Autor: Samsung

Razlikuje li se 5G značajno od mreža 4G?

Da. 5G je sljedeća generacija komunikacijskih mreža. Vjerojatno nećemo isprva primijetiti razliku u brzini jer će telekomi u početku 5G koristiti za povećanje kapaciteta postojećih mreža 4G LTE kako bi osigurali dostupnost usluga korisnicima. Transformirat će živote ljudi i poslovanja, tako da će se naglasak isključivo na povezivanju ljudi, proširiti i na povezivanje milijuna uređaja.

Koliko će brz biti 5G?

Trenutno najbrže mreže 4G nude u prosjeku prijenos podataka brzinom od 45 megabita po sekundi. Još uvijek se nastoji postići prijenos od jednog gigabita po sekundi (jedan gigabit je ekvivalent tisuću megabita).

U proizvođaču čipova Qualcommu - u kojemu su nedavno predstavili opremu ključnu za mobitele koji će podržavati mreže 5G - procjenjuju kako bi mreže pete generacije mogle ponuditi 10 do 20 puta brže preuzimanje i upload podataka u stvarnim uvjetima. Tako bi, na primjer, mogli preuzeti cjelovečernji film u visokoj razlučivosti za samo nekoliko minuta.

To vrijedi za mreže 5G koje će funkcionirati uz postojeće mreže 4G LTE. Samostalne mreže 5G mogle bi lako standardno ostvarivati prijenose podataka brže od gigabita po sekundi. No, na njih ćemo morati pričekati još koju godinu.

Zašto nam treba 5G?

Pametni telefoni su sveprisutni, a mi svake godine trošimo sve više podataka. Ta će potrošnja rasti ne samo zbog sve veće popularnosti streaminga videa i glazbe već i zbog povezivanja valikog broja raznih uređaja na internet, bespilotnih letjelica i autonomnih vozila.

Radijski spektar kojeg trenutno koristimo postaje zagušen, zbog čega pati kvaliteta usluge. 5G je efikasnija tehnologija koja se daleko bolje nosi s tisućama uređaja aktivnih istovremeno, od smartfona do senzora, video kamera i pametne ulične rasvjete.

Kad možemo očekivati 5G?

Većina država vjerojatno neće ponuditi usluge temeljene na mrežama 5G prije 2020. godine. No, u katarskom Ooredoou tvrde kako već nude komercijalnu uslugu te vrste, dok se u Južnoj Koreji tri najveća telekom operatora spremaju to učiniti u isto vrijeme tijekom iduće godine. U Kini također žure kako bi upogonili 5G tijekom 2019.

U međuvremenu regulatorne agencije diljem svijeta na dražbama prodaju dijelove radijskog spektra telekomima, koji s proizvođačima mobitelima testiraju nove usluge.

Hrvatski Telekom već je počeo s pripremama za implementaciju u Istri i Zagrebu. Do kraja 2019. cijela bi Hrvatska i svi odašiljači HT-a trebali biti spremni za 5G.

Kako je tportalu rekao Ivan Uremović, direktor projekta modernizacije mreže u Hrvatskom Telekomu, radi se o razvojnom ciklusu koji će svoj zenit doživjeti 2025. godine, dok najnaprednije korisničke primjene očekuju 2030. godine.