ULJEZ IZ SVEMIRA

U Mliječnoj stazi otkriven planet iz druge galaksije

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 19.11.2010 11:02
  • Objavljeno 19.11.2010 u 11:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Astronomi su po prvi put otkrili planet koji je u Mliječnu stazu stigao iz neke druge galaksije

Tijelo nalik na Jupiter dio je solarnog sustava koji je nekoć pripadao patuljastoj galaksiji koju je naša progutala. Njegova matična zvijezda HIP 13044, od Zemlje udaljena 2.200 svjetlosnih godina, bliži se kraju svoga života.

Otkriće, predstavljeno u časopisu Science, zabilježeno je 2,2–metarskim teleskopom MPG/ESO u Čileu.

Lovci na planete dosad su različitim astronomskim tehnikama otkrili petstotinjak egzoplaneta izvan našeg Sunčevog sustava. Međutim, svi do sada pronađeni pravi su domoroci, odnosno iskonski stanovnici Mliječne staze.

Novootkriveno tijelo nije iz te skupine jer kruži oko Sunca koje pripada tzv. Helmijevoj struji drevnih zvijezda koja je svojevremeno bila sastavni dio druge, patuljaste galaksije, a danas presijeca našu galaktičku ravan. Procjenjuje se da ju je Mliječna staza progutala prije šest do devet milijardi godina.

Masa planeta oko 1,25 puta je veće od Jupiterove, a njegova puna revolucija na maloj udaljenosti od zvijezde traje samo 16,2 dana. Nalazi se u zviježđu Kemijske peći. Nastao je u ranoj fazi razvoja svog solarnog sustava prije nego što je galaksiju progutala Mliječna staza.

'Otkriće je vrlo uzbudljivo', rekao je dr. Rainer Klement iz astronomskog instituta Max Planck u Heidelbergu: 'Po prvi put astronomi su otkrili planetarni sustav u zvjezdanom toku vangalaktičkog porijekla. On je u naše susjedstvo stigao stapanjem galaksija.'

Novo otkriće također daje uvid u mogući izgled posljednjih dana našeg solarnog sustava. HIP 13044 bliži se svome kraju. Nakon što je potrošila sav vodik u svojoj jezgri, proširila se u crvenog diva, a moguće je da je u tom procesu progutala manje kamene planete poput naše Zemlje.

'Otkriće je posebno zanimljivo jer se očekuje da će i naše Sunce kroz nekih pet milijardi godina postati crveni div', rekao je voditelj studije dr. Johny Setiawan s istog instituta.

'Zvijezda se relativno brzo okreće. Jedno od objašnjenja jest da je HIP 13044 progutala unutarnji krug planeta i tako se ubrzala', objasnio je Setiawan.

 

Simulacija planeta doseljenika

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!