GOOGLE CAR

U Kaliforniji izdaju dozvole autonomnim automobilima

19.09.2014 u 15:36

Bionic
Reading

Googleovi autonomni automobili će ipak početi krstariti kalifornijskim cestama, iako će trebati nešto pomoći i od vozača - barem neko vrijeme. Kalifornijske službe su omogućile izdavanje dozvola za autonomna vozila, a aplikacija od 150 dolara donosi dozvolu za ukupno 10 vozila i 20 vozača. Audi se već prijavio za dozvole, a Google će imati najviše primjeraka na cesti

Tako je doneseno ponešto kompromisno rješenje, koje će autonomnim vozilima ipak omogućiti kretanje cestama u Kaliforniji. Za vrijeme testnog perioda će, naime, sva takva vozila morati imati vozača koji je sposoban zaustaviti vozilo u slučaju da nešto pođe u 'krivom pravcu'.

'Operator' vozila, kako ga regulacija naziva, morat će nadgledati stanje vozila u svakom trenutku - s mjesta vozača i uz mogućnost fizičke kontrole vozila. To istovremeno znači kako će i Googleova vozila koja službe za testiranje morati imati volane - opet, barem za vrijeme testnog perioda, ili dok regulatorna tijela ne kažu drugačije.

Vozači takvih vozila će morati dokazati kako su na plaći kompanije koja testira vozila, a morat će proći i poseban trening program. Posebno je zanimljivo to da pravilnici vezani za autonomna vozila još uvijek nisu u potpunosti izrađeni, a njihova konačna verzija i prihvaćanje se očekuje od 1. siječnja 2015. godine.

Više informacija je moguće pronaći na izvornom linku