AKO ZATREBA

U Huaweiju su spremni okrenuti leđa Androidu i Windowsima

15.03.2019 u 12:26

Bionic
Reading

Jedan od najvećih proizvođača smartfona na svijetu razvio je vlastite operativne sustave kojima će zamijeniti američke proizvode ukaže li se za time potreba

Odnosi između Huaweija i Sjedinjenih Država već su neko vrijeme prilično zategnuti. Administracija predsjednika Donalda Trumpa optužila je kinesku tvrtku kako njena oprema za mreže 5G može biti korištena za špijuniranje Amerikanaca i slanje podataka vlastima u Pekingu.

Iako to pokušavaju ostvariti već godinama, u Huaweiju još uvijek nisu uspjeli nagovoriti američke telekome na uvršavanje njihovih pametnih telefona u ponudu. Najbliže dogovoru bili su s AT&T-jem prošle godine, kojem su ponudili model Mate 10 Pro.

uskoro stiže

Uskoro stiže: Što sve znamo o Huaweiju P30

Pogledaj galeriju

Što ako se odnosi Huaweija i američkih vlasti drastično pogoršaju? ZTE je na svojoj koži iskusio što se može dogoditi kad se zamjerite ujaku Samu. Nakon što je otkriveno kako su se u toj tvrtci oglušili na američke sankcije Iranu američke vlasti udijelile su im zabranu kupovanja dijelova u SAD-u.

Stoga ne čudi što su se u Huaweiju pripremili za scenarij u kojem im licence za Android i Windows više neće biti dostupne. U toj su tvrtci, naime, napravili vlastite operativne sustave za mobilne i stolne uređaje, koje će upogoniti ako na to budu prisiljeni.

Ipak, kako prenosi Die Welt, ne očekuju kako će do takvog raspleta doći, a Android i Windows ostaju im prvi izbori.