nova pravila

Twitter se uspješno bori protiv lažnih profila, no nisu svi sretni

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 02.07.2018 13:16
  • Objavljeno 02.07.2018 u 13:16
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: jvphoto / Alamy

Jedna od najpoznatijih društvenih mreža krenula je u akciju čišćenja platforme. Pohvalili su se brojem uklonjenih lažnih računa i padom prijava koje šalju sami korisnici. No na udaru novih pravila našli su se i profili nekih korisnika koji su samo retweetali sadržaje

Došlo je vrijeme da i Twitter uvede reda na svojoj platformi brišući zlonamjerne račune i uklanjajući pristup apliakacijama koje bi mogle naštetiti njihovim korisnicima. U službenoj objavi koju su jučer objavili na svom blogu objasnili su kako se bore protiv zlonamjernih spamomova i botova.

Tvrtka kaže da su u svibnju pronašli i provjerili više od 9,9 milijuna sumnjivih računa. Tijekom prvog tromjesečja ove godine obustavili su više od 142.000 aplikacija koje su prekršile pravila i poslale preko 130 milijuna tweetova s neželjenim sadržajem. Nastavljaju taj trend i sada mjesečno prosječno uklone oko 49.000 tweetova.

U usporedbi s prošlom godinom, Twitter kaže da je uklonio 214 posto više računa koji su prekršili pravila o neželjenom sadržaju. Također bilježe pad prosječnog broja dnevnih prijava sa 25.000 u ožujku na 17.000 u svibnju. Iz mreže smatraju kako je to rezultat učinkovite borbe, no pad broja prijava se može objasniti i time da su se ljudi umorili prijavljivanja neželjenih poruka.

Broj pregledanih računa u posljednjih devet mjeseci

Broj pregledanih računa u posljednjih devet mjeseci

Izvor: Promo fotografije / Autor: twitter

U daljnje mjere koje planiraju poduzeti kako bi spriječili širenje zlonamjernih sadržaja spadaju:

  • smanjivanje vidljivosti sumnjivih računa
  • poboljšanje provjere prilikom kreiranja računa
  • revidiranje postojećih računa
  • i bolja primjena alata za otkrivanje zlonamjernih softvera.

Korisnicima savjetuju da prilikom prijave koriste dvostruku autentifikaciju, provjeravaju dozvole koje daju trećim stranama i da ne koriste iste lozinke na više platformi i za više računa.

Međutim, Twitter se zbog svojih čvrstih pravila našao na udaru javnosti kad je prošloga tjedna izbrisao račune koji su podijelili članak u kojem se nalazio telefonski broj Stephen Miller, savjetnika u Bijeloj kući, piše The Verge.

Ovo su najbolji ljetni gadgeti u 2018.

Izvor: Promo fotografije / Autor: DJI

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!