IAKO NEŠTO DRUGAČIJE...

Twitter konačno podržava GIF-ove

20.06.2014 u 13:50

Bionic
Reading

Animirane GIF datoteke su opet u modi, a vraća ih ne toliko očekivani Facebook - već Twitter. Slikovne datoteke Twitter je od svojih začetaka komprimirao u JPG format, a nedavno je stigla i mogućnost stavljanja do četiri slike u jednu poruku. Kompanija ide i korak dalje, a web korisnici te oni sa službenim iPhone i Android aplikacijama od sada mogu koristiti i animirane datoteke

Animirane datoteke se neće pokretati samostalno, već će korisnici morati kliknuti sliku kako bi se animacija pokrenula, vjerojatno radi uštede na mobilnim vezama jer GIF-ovi znaju biti prilično veliki. I dok su se u Facebooku jasno izjasnili kako bi animiranje stvari po News Feedu dovelo do nereda, sami sebi su pucali u nogu nedavnim dodatkom automatskog pokretanja video sadržaja, srećom bez tona.


No, postoji i jedna kvaka u cijeloj priči. Twitter zapravo koristi MP4 container format, a ne GIF-ove, iako korisnici izvorno postavljaju upravo potonje. Razlog koji leži iza cijele priče u konverziji formata jest učinkovitost. Dok su GIF-ovi prastar datotečni format, Twitter uspješno prebacuje .gif od 500kB u .mp4 od svega 100kB, što je smanjenje od čak 80 posto.

Ukratko, Twitter je korak bliže starom MySpaceu po šarenilu, a čini se kako kompanija punom parom radi na proširenju mogućnosti ove društvene mreže.