'TOKSIČNI GEJMING'

Twitch objasnio što se dogodilo s curenjem podataka u kojima su otkrivene milijunske zarade, streameri 'frustrirani'

07.10.2021 u 10:17

Bionic
Reading

Nepoznati je haker u srijedu na 4chanu postavio 128 GB podataka koji razotkrivaju povjerljive informacije o Twitchu, kazavši da je to tek 'prvi dio'

Američki servis za streaming uživo u vlasništvu Amazona, Twitch, pojasnio je u četvrtak kako je došlo do masovnog curenja podataka u kojemu su otkriveni mnogi detalji poput izvornog koda i isplata korisnika.

Kako kažu, podaci su objavljeni zahvaljujući 'pogrešci u konfiguraciji servera, što je zlonamjerno iskoristila treća strana'.

Također su rekli da hitno rade na istrazi napada i poručuju kako lozinke, kao i podaci s kreditnih kartica, nisu izloženi.

Nepoznati je haker u srijedu na 4chanu postavio 128 GB podataka koji razotkrivaju povjerljive informacije o Twitchu, kazavši da je to tek 'prvi dio'.

Incident je uspaničio zajednicu streamera s Twitcha; Kaitlyn Siragusa, koju 4,4 milijuna pratitelja zna kao Amouranth, rekla je kako je 'šokantno spoznati da je takvu količinu podataka moguće otuđiti', piše New York Times.

Saqib Zahid, koji streama za 2,8 milijuna pratitelja pod imenom Lirik, incident je nazvao 'frustrirajućim', ali ne i iznenađujućim.

Prema objavljenoj listi, neki od streamera zarađivali su milijune dolara od 2019. godine, a većina je te brojke i potvrdila.

'Svi podaci o meni 100 posto su točni', rekao je Scott Hellyer, poznatiji kao tehMorag. 'Ovo je stvarno i godinama će imati utjecaj', dodao je.

Haker koji je objavio podatke upotrijebio je hashtag #DoBetterTwitch, izmijenjenu verziju #TwitchDoBetter, koju su članovi zajednice mjesecima upotrebljavali ističući poruke mržnje, osobito prema ženama, kojima su bili bombardirani.

Sigurnosni stručnjaci poručuju da krađa uključuje velik broj osobnih podataka, a žele li odgovorni za to povesti bitku protiv toksičnosti u gejmingu, neka prvo pogledaju u zrcalo jer ovakav potez - poprilično je toksičan.