DRUŠTVENE MREŽE

Tumblr je konačno odlučio nešto poduzeti oko govora mržnje

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 04.09.2018 11:51
  • Objavljeno 04.09.2018 u 11:50
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NN

Tumblr je upravo ažurirao službena pravila ponašanja te time nanio izravni udar govoru mržnje, nasilnim prijetnjama i neodobrenom sadržaju seksualne prirode Nova pravila na snagu stupaju 10. rujna

Dok druge društvene mreže žestoko udaraju po svim oblicima govora mržnje (izuzevši Twitter), Tumbler je do nedavno po tom pitanju bio prilično neaktivan. Njegovi vlasnici konačno su odlučili urgirati te promijeniti pravila stranice kako bi suzbili nasilno ponašanje i zaštitili svoje korisnike.

U sklopu najnovije objave na službenom blogu, Tumblr je službeno najavio promjenu pravila ponašanja kako bi stranicu učinio 'konstruktivnim i ohrabrujućim mjestom za sve korisnike'. Tumblr voli svoje 'različite, kinetičke i strastvene zajednice', no i dalje priznaje kako mu uloga policajca nimalo ne laska - štoviše, moderiranje je prilično teški zadatak.

TEHNO SAVJETI

Počistite desetke tisuća e-mailova u Gmailu za pola sata

Pogledaj galeriju
9

Društvena stranica upravo se zbog toga odlučila 'pokrenuti' nakon što su njezini vlasnici shvatili da pravila ponašanja trebaju biti 'odazir stvarnosti interneta i društvenih medija današnjice te prihvaćanje činjenice da stvari koje ljudi objavljuju utječu na način na koji drugi korisnici razmišljaju, kao i njihovo ponašanje.' Drugim riječima, situacija nije dobra i intervencija neke vrste bila je apsolutno neminovna.

Metodički pristup

Tumblr će prvo napasti promotore govora mržnje kako bi osigurao da internet ne postane 'plodno tlo za grupe koje učinkovito organiziraju, novače i radikaliziraju nove članove'. Od 10. rujna korisnici su ohrabreni da prijavljuju govor mržnje gdje god ga pronašli.

Još jedna stvar na radnoj listi je blokada 'veličanja nasilja i počinitelja nasilja'. Premda su grupe i pojedinci koji promoviraju nasilje oduvijek kršili pravila stranice, Tumblr će uskoro omogućiti prijavu objava koje se bave tom neželjenom tematikom.

Konačno, Tumblr je odlučio blokirati slike seksualne prirode i teme vezane uz seksualno zlostavljanje. Pod ovim se podrazumijevaju svi deepfakeovi i creepshotovi koje Tumblr opisuje kao 'nove tehnologije koje služe za ponižavanje i prijetnju drugim ljudima'.

Sva navedena pravila na snagu stupaju 10. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!