PRIJEDLOG U UK-U

Trolanjem na internetu - do zatvora

16.10.2016 u 09:15

Bionic
Reading

Doxxanje, trolanje i ohrabrivanje maltretiranja drugih korisnika online uskoro bi moglo postati ilegalno u Ujedinjenom Kraljevstvu. Crown Prosecution Service (CPS) je objavio novi pravilnik u ponedjeljak te za svaku od stavki objasnio osnove na temelju kojih se može podići kaznena prijava

Prema pisanju medija The Independent, stvaranje hashtaga na društvenim mrežama koji ohrabruje maltretiranje, ili čak pozivanje drugih da sudjeluju u primjerice retweetanju neke izrazito uvredljive slike imat će potencijalno vrlo ozbiljne posljedice.

Doxxing, tj. objavljivanje tuđih privatnih podataka poput kućne adrese, bankovnih detalja i sl. također se nalazi u pravilniku, kao i objavljivanjefotografija koje su u alatu za obradu slike prilagođene tako da imaju uznemirujući ili zlonamjeran sadržaj.


Konzultacije oko sadržaja pravilnika će se odvijati 13 tjedana, a smjernice za društvene medije će pokrivati i zločine iz mržnje, nasilje nad ženama i djevojčicama te drugim ranjivim žrtvama, piše The Independent.

Odmah po objavi ovog materijala javile su se grupe za zaštitu slobode govora i kritizirali činjenicu da će se na državnoj razini ostvarivati cenzura, iako je CPS napomenuo da su posrijedi pravno-preventivni potezi, koje je potrebno izvesti kako bi se zaštitile određene skupine ljudi.