ZA PET GODINA

Trgovci će trošiti milijarde na IoT

  • Autor: M. W./Forbes
  • Zadnja izmjena 10.09.2015 14:37
  • Objavljeno 10.09.2015 u 14:37
internet stvari pametna kuća pametni dom tablet računalo

internet stvari pametna kuća pametni dom tablet računalo

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Kako bi izvukli najviše iz tehnologija interneta stvari, procjenjuje se kako će trgovci potrošiti 2,5 milijarde dolara na hardver i instalacije, gotovo četiri put više od ovogodišnjih, također procjenjenih 670 milijuna dolara

Kupovat će hardver poput Bluetooth farova i tagova za RFID. Prvi omogućuju praćenje kretanja ljudi i slanje relevantnih informacija na potrošačke pametne telefone, dok drugi pomažu pri praćenju stanja zaliha u realnom vremenu, smanjuju troškove radne snage i omogućavaju dinamičko određivanje cijena.

Kako tvrde u analitičkoj tvrtci Juniper Research, trgovci koji upogone tehnologije vezane uz internet stvari kako bi stvorili 'eko-sustav' imaju priliku ugrabiti prednost na tržištu i dobro ju iskoristiti.


Povezivanje RFID tagova, farova i umrežene potrošačke elektronike (poput uređaja nosivog računalstva) sa softverskom analitikom obećava dubinski uvid u poslovanje i napredno iskustvo kupnje. Trgovači lanci poput Zare i Targeta već koriste RFID za praćenje stanja zaliha, dok se industrija Bluetooth farova ubrzano širi.

Kako će broj uređaja i senzora povezanih u internet stvari do 2020. godine dosegnuti 38,5 milijardi, u Juniperu su uvjereni kako će morati doći do temeljite promjene stava i metoda vezanih uz cybersigurnost, kako bi uključili pouzdane načine otkrivanja upada u mreže i brzu reakciju. Od tih 38,5 milijardi 70 posto će biti uređaji koji nisu namijenjeni potrošačima.

Više:Forbes

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!