visoka plaća, ali i stres

Traže se mladi kontrolori leta... Pogledajte uvjete

12.03.2018 u 14:01

Bionic
Reading

Ovo zanimanje jedno je od najplaćenijih, ali i najstresnijih na svijetu. Prema dostupnim podacima, kontrolori leta u Hrvatskoj zarađuju i 25.000 kuna mjesečno

Hrvatska kontrola zračne plovidbe objavila je natječaj za kontrolore leta, a traže mladi kadar - rođene 1990. godine i mlađe.

Da biste se prijavili, morate imati minimalno četverogodišnju stručnu spremu, a prednost će imati oni sa sveučilišnim preddiplomskim studijem iz područja zračnog prometa ili tehničke struke te diplomom gimnazije ili srednje škole tehničke struke.

Prema portalu mojaplaca.hr, prosječan kontrolor mjesečno zaradi 24.511 kuna s bonusima.

Ovako izgleda radno mjesto kontrolora leta Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

No posao spada među tri najstresnija zanimanja na svijetu jer kontrolori ponekad razgovaraju s više pilota istodobno, a pogreške su nedopustive. Jedan od razloga za to što su dobro plaćeni je što potrebne psihofizičke vještine ima svega tri posto ljudi.

Prije nego osoba dobije posao mora proći više testiranja, među kojima su simulacija kontrole leta. Radi se u smjenama od 0 do 24 sata, što zahtijeva fleksibilnost i mogućnost prilagodbe na takav ritam.

Hrvatski zračni prostor tijekom turističke sezone dnevno preleti i 2600 zrakoplova, dok je zimi situacija mirnija. Kontrolor razgovara sa svakim pilotom, zbog čega mu koncentracija ne smije opasti ni u jednom trenutku.

Ovim natječajem Hrvatska kontrola zračne plovidbe traži toranjske i oblasne kontrolore zračnog prometa koji će raditi u centrima Zagreb/Lučko te u podružnicama Split/Brač, Zadar, Dubrovnik i Lošinj.