virtualni stupovi

Spektakl ispred katedrale: Znate li kako je Zagreb izgledao nekada?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 12.03.2018 10:58
  • Objavljeno 12.03.2018 u 10:48
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: VR Pole d.o.o.

Ispred Zagrebačke katedrale je u subotu održano testiranje stupova za virtualnu stvarnost, gdje su zainteresirani građani i turisti putem 3D tehnologije mogli vidjeti kako je izgledao život u Zagrebu prije velikog potresa 1880. godine

Oko petsto zainteresiranih prolaznika ove je subote besplatno isprobalo dva različita stupa za virtualnu stvarnost ispred katedrale, a prema viđenom većinu je ovakav interaktivni prikaz povijesti zabavio i iznenadio.

Organizator ovog događanja bila je domaća startup kompanija VR Pole, čiji je razvojni tim osmislio i dizajnirao seriju VR stupova i 3D 360 animacija. VR Pole prototip prvi je ovakve vrste u Europi, a za prvo javno testiranje direktor VR Polea Milan Gudeljević odabrao je upravo stari Zagreb.

'Unutar stupa je ugrađena tehnologija za projekciju virtualne stvarnosti (VR-a) koja u ovom slučaju omogućava ilustraciju života u Zagrebu u 19. stoljeću, nekoliko godina prije velikog potresa.', objasnio je Gudeljević.

Izvorni materijali

Za čim vjerniji prikaz izgleda 'stare' katedrale, korišteni su svi dostupni elementi arhivske građe grada Zagreba, a art direktor VR Polea Dragan Vejnović ističe kako je njegovom timu i njemu to bio jedan od najzahtjevnijih projekata  u posljednjih desetak godina.

  • +16
  • +13

Znatiželjnici ispred zagrebačke zatedrale isprobali stupove za virtualnu stvarnost

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: VR Pole d.o.o.

Iz Hrvatske prema svijetu

'Ovaj projekt pokazao se iznimno izazovnim za prikazivanje putem 3D tehnologije jer osim nekoliko starih razglednica, ne postoje dovoljno realni prikazi Kaptola i stare Katedrale iz tog doba. Baš zbog toga smo izrazito ponosni što smo odradili tako dobar posao, a prema dobivenim anketama i građani Zagreba su prepoznali potencijal ovog projekta', ističe Vejnović.

U nepunih godinu dana koliko djeluje tvrtka VR Pole je postala finalist Startup Factory Zagreb programa, dio je Tehnološkog parka Zagreb, a s obzirom da su VR Pole stupovi postali dio standardnih eksponata Muzeja Iluzija, koristit će ih njihovi posjetitelji diljem svijeta, od Austrije do SAD-a i Malezije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!