3D ISPIS

Tko kaže da plastika i vatra ne idu zajedno? MIT-jev tim uspješno isprintao raketni motor

03.05.2017 u 06:53

Bionic
Reading

Možda zvuči potpuno neproduktivno, no tim istraživača s prestižnog MIT-a odradio je uspješno ispitivanje rada raketnog motora kojem su kućište proizveli 3D ispisom plastike. Nije li metal bolje rješenje?

Pa, to ne mora biti slučaj - barem kada su pokusi u pitanju. Recept koji kombinira plastiku i vatru zvuči kao osuđen na propast, no raketni motor je uspješno odradio testni rad uz minimalnu količinu štete na mlaznici motora. MIT navodi kako je ovo izgledno prvi takav motor na svijetu. 

Istraživački tim odradio je dva testa, a prvi je bio potpuni uspjeh. Za njega su iskoristili pogonsko gorivo koje stvara nešto manje topline i uz niži tlak od uobičajenih. Raketni motor je odradio svoju misiju bez problema te stvorio potisak. Od štete istraživači spominju tek par milimetara plastike koja je erodirala na samom grlu. 

Plastični raketni motor trebao je poslužiti samo za jedan test, no MIT-jevci su stvari odlučili testirati opet - uz nešto snažnije gorivo. Baš kako se i očekivalo, snažnije gorivo je brzo erodiralo ionako oštećeno grlo motora te je rezultirajući potisak bio vrlo slab. 

100% 3D Printed Rocket - MIT Rocket Team Autor: MIT Rocket Team

Tim već sada ima ideje kako dodatno smanjiti eroziju mlaznice za stvaranje što većeg potiska, a u planu su i izrade većih raketnih motora. Oni bi trebali biti još otporniji, a govori se i o testovima za rakete koje će uistinu i - letjeti. 

Vrijedi podsjetiti kako su SpaceX, NASA i mnoge druge slične tvrtke i organizacije itekako pokazale zanimanje za mogućnost 3D ispisa raketnih motora - ali od metala. Ipak, metalni pisači su vrtoglavo skupi (reda više stotina tisuća dolara), za razliku od rješenja koje su koristili MIT-jevci (nešto preko 10 tisuća dolara), a koje je već danas dostupno timovima hobista i entuzijasta iz svijeta 3D ispisa. 

MIT