diže prašinu

Tko je Andy Rubin, otac Androida i čudnovatog novog smartfona o kojemu bruji internet?

11.10.2019 u 21:44

Bionic
Reading

Najpoznatiji kao 'otac Androida' i osnivač startupa Essential Products, Rubin je svjetski poznati tehnolog čija je karijera obilježena kontroverzama

Andy Rubin u oči je šire javnosti upao prije nekoliko godina kada je u sklopu svojeg startupa odlučio predstaviti Essential Phone, mobilni uređaj koji pruža beskompromisno Android iskustvo. Što god mi mislili o Rubinovom telefonu, popularnost ovog uređaja izravni je nusprodukt popularnosti samog Rubina.

Što ovog inovatora čini posebnim? Za razliku od njegove profesionalne karijere obilježene kreacijom i prodajom Androida Googleu, Rubin je imao relativno obično djetinjstvo - maturirao je u srednjoj školi Horace Greeley u Chappaqui, a 1986. je diplomirao na odjelu za računarstvo na sveučilištu Utica u New Yorku.

Radio i u Appleu

Rubin je svoju karijeru započeo 1986. u Carlu Zeissu, samo da bi se 1989. preselio u Apple gdje su ga kolege zvali Android zbog njegove opsjednutosti robotima. Upravo taj nadimak je u nekom trenutku postao glavna ideja iza brendinga operativnog sustava kojeg trenutno koristi većina korisnika pametnih telefona. Rubin je Apple napustio 1992. te je do presudnog susreta s Googleom karijeru proveo u Appleovom General Magicu (gdje je razvijao sučelja za mobilne uređaje) Dangeru Inc. i MSN.TV-u (koje je kupio Microsoft), da bi od 2003. do 2005. razvijao otvoreni sustav za mobilne uređaje u sklopu svoje kompanije Android.

Rubinov veliki uspon započeo je neposredno nakon što je Google odlučio kupiti njegovu kompaniju. Rubin je kao dio pogodbe također dobio vrlo povlaštenu poziciju Googleovog potpredsjetnika mobilnog i digitalnog sadržaja gdje je sve do 2013. nadgledao razvoj svojeg otvorenog operativnog sustava. Nakon toga je preuzeo druge projekte u Googleu, ostavivši razvoj Androida Sundaru Pichaiju.

Novi izazovi

Čini se da je prijelaz u novi odjel bio puno bliži Rubinovom srcu, s obzirom da je krajem 2013. započeo voditi Googleov odjel za robotiku (koji među ostalim obuhvaća Googleove kompanije, uključujući i kupljeni Boston Dynamics). Nakon devet godina rada u kompaniji, Rubin je 31. u listopadu 2014. napustio Google kako bi se posvetio drugim djelatnostima - uključujući i inkubator za inovativne hardverske startupe.

Premda je Rubinov odlazak iz Googlea u medijima opisan kao prirodni tijek karijere čovjeka opsjednutog filantropskim namjerama, New York Times je objavio članak u kojem tvrdi da je Rubinovo napuštanje Googlea izravna posljedica interne istrage. Naime, zaposlenica s kojom je Rubin imao izvanbračnu vezu tvorca Androida optužila za prisiljavanje na oralni seks u hotelskoj sobi gdje su svojevremeno odsjeli.

Seksualni skandal

Premda je Rubin optužbe nazvao lažnima, sve je na kraju rezultiralo njegovim odlaskom iz kompanije (nakon što je navodno dobio 90 milijuna dolara kao 'oproštajni poklon' koji je trebao cijelu stvar ubrzati). Nakon što je velik broj Googleovih zaposlenika nakon objave članka New York Timesa 2018. odlučio protestirati protiv firmine nemoralne odluke, Google je odgovorio internim memorandumom u kojem je naveo da niti jedan zaposlenik nakon 2016. nakon izlaska iz kompanije nije dobio takvu vrstu novčane nadoknade.

  • +2
Prosvjedi protiv Googlea uoči odlaska Andyja Rubina Izvor: Alamy / Autor: G. Ronald Lopez / Alamy

Život nakon Googlea

Rubin je 2015. nakon izlaska iz Googlea s partnerima Peterom Barrettom, Mattom Hershensonom i Bruceom Leakom osnovao kompaniju Playground Global. Playground Global je tehnološki inkubator koji pruža resurse, mentorstvo i financiranje startupima koji razvijaju hardver, pogotovo u polju umjetne inteligencije. Playground Global je sakupio 300 milijuna dolara od investitora koji uključuju Google, HP, Foxconn, Redpoint Ventures, Seagate Technology i Tencent, a njegovi uspješni pothvati uključuju brojne kompanije uključujući i Owl Labs.

Rubin je nakon negog vremena provedenog u Playgroundu odlučio pomoći stvoriti Android startup Essential Products, no iz kompanije je izašao 2017. nakon što su počele izvirati informacije o njegovim seksualnim eskapadama tijekom rada za Google. Nakon što se bura stišala, Rubin se u prosincu iste godine vratio u Essential Products.

  • +6
Essential Phone Izvor: Essential / Autor: Essential

Tekovina njegovog rada u Essentialu je među ostalim i njihov prvi Android uređaj Essential Phone koji se, premda je zaprimio veliku medijsku pozornost, pokazao prosječnim - dijelom zbog obećane modularnosti i dodataka koji, osim dodatka za objektiv, nisu uopće izašli.

Novi projekti

Njegov najnoviji pothvat u Essentialu je puno ambiciozniji od Essential Phonea te je zbog neortodoksnog pristupa opet privukao pozornost medija. Novi projekt pod imenom GEM bavi se mobilnim uređajima neobičnog duguljastog oblika koji dizajnom i funkcijom nastoje razbiti paradigmu klasičnog plosnatog telefona velikog ekrana inspiriranog Appleovim iPhoneom.

Kao što je to napravio Microsoft, Essential novi uređaj GEM naziva mobilnim uređajem, a ne mobilnim telefonom. Čini se da tvorac Androida koncept mobilne tehnologije želi pomaknuti u novom donekle neistraženom smijeru što je, ako ništa drugo, osvježenje nakon nekoliko godina provedenih na tržištu zasićenom praktički identičnim mobilnim uređajima.