POČINJE RAT

Tehnološki divovi protive se neutralnosti interneta

15.12.2014 u 13:58

Bionic
Reading

Više od 60 ogromnih tehnoloških tvrtki, među kojima su Intel, Qualcomm, Cisco i IBM, poslalo je pismo američkom Kongresu i FCC-u u kojem se protive neutralnosti neta

Slobodan i otvoren internet nećemo imati bez borbe, čini se.

Nastojeći implementirati pravno utemeljenu regulativu net neutralnosti, američki predsjednik Barack Obama predložio je, kao što smo već pisali, kako bi širokopojasni internet trebalo zakonski tretirati kao i druge komunalne usluge. Taj prijedlog, iza kojeg su stali divovi poput Facebooka i Googlea, trebao ići ponajprije u prilog potrošačima.

Očekivano, tvrtke koje imaju infrastrukturu u vlasništvu - veliki telekomi poput Comcasta ili AT&T-a - protive se toj zamisli zato što žele naplaćivati više za brži internet.


U pismu se zasebni niz kompanija protivi Obaminom prijedlogu zbog toga što smatraju kako će zapriječiti privatna ulaganja. Riječ je o tvrtkama koje proizvode brojne komponente korištene za gradnju i održavanje širokopojasne infrastrukture.

To, doduše, ne znači kako se protive ideji neutralnosti neta, niti slobodi i otvorenosti interneta kao takvima, tek da im se ne sviđa svrstavanje neta među komunalije. No, nakon što su sudovi srušili prethodno važeću regulativu, takva je klasifikacija jedan od zadnjih načina na koji se do neutralnosti neta može doći.

Izvor:Gizmodo