VIZIONAR GODINE

Svojim rješenjima spajaju napredne tehnologije i tradicionalne tvornice: Upoznajte Dejana Strbada i Marina Beka

09.02.2024 u 20:32

Bionic
Reading

Njihova ideja bila je spojiti dva svijeta – napredne tehnologije i tradicionalne tvornice. Stare strojeve digitalno pomlađuju i čine ih pametnima, a ističu da je ključ opstanka smanjiti utrošak energije i zaustaviti razbacivanje resursa. Marin Bek i Dejan Strbad osnivači su tvrtke Ascalia i kandidati za tportalovu nagradu Vizionar godine u kategoriji tehnologija. Uz pomoć suradnika su uspješno razvili sustav koji postojeću infrastrukturu prilagođava uvjetima održivog razvoja pametnih gradova i četvrte industrijske revolucije, koja integrira računalnu tehniku, prijenos i obradu podataka te suvremene mehaničke sustave

Počeli su kao mlado, inovativno poduzeće u najvećem hrvatskom inovacijskom hubu, Ziceru. U travnju iste godine ušli su u prvi hrvatski cleantech akcelerator EIT Climate-KIC, a koji u Hrvatskoj provodi upravo Zicer. Na početku su, rekao je Bek za Poslovni dnevnik, najveći izazovi bili birokratske naravi jer su krovnu kompaniju zbog investitora pokrenuli u Londonu, što je prouzrokovalo komplikacije u državnoj upravi i bankama. Ipak, to su, kaže, uspješno riješili.

Srce Ascalije je in-house razvijen ADS uređaj koji omogućuje spajanje svake tehnologije proizvedene unatrag 50 godina. Uređaj je uparen sa softverskom analitičkom platformom pogonjenom umjetnom inteligencijom koja omogućuje predviđanje kvarova, sprječavanje kvarova, smanjenje potrošnje energije, detekciju zagađenja, smanjenje zagađenja, sprječavanje nesreća na radnom mjestu.

Njihovo Industry 4.0 i Smart City rješenje direktno odgovara na goruće izazove ere u kojoj živimo: zagađenje, rasipanje resursa, inkompatibilnost opreme, nemogućnost kvalitetnog upravljanja kompleksnim sustavima. Prikupljaju podatke iz infrastrukture ili industrijskih procesa i zatim ih obrađuje pomoću algoritama strojnog učenja i drugih algoritama za analizu podataka. Takav način rada omogućava korisnicima relativno jednostavan pregled dobivenih podataka te analizu utroška energije i resursa.

'Kako je u proizvodnji najveći izazov nedostatak radne snage, industrija 4.0 omogućava tvornicama da postanu učinkovitije, a da opet koriste iste strojeve. Sada već surađujemo s desecima tvornica – iz drvne, mljekarske, prehrambene proizvodnje – čiju robu svi redovito koristimo. Oni koriste strojeve koji su stari 20-ak, neki i 30 godina. Te smo stare strojeve uspjeli napraviti pametnijima', rekao je ranije Bek.

Koncept koji razvija Ascalia sastoji se od hardvera i softvera. Hardverski dio, takozvani Edge Gateway ADS, u potpunosti je njihov proizvod. On služi tome da bi se postojeća infrastruktura i oprema spojili na Ascalijinu platformu u IoT oblaku. Naime, industrija u našem okruženju poprilično je zastarjela i kao takva ne može se samo tako spajati s internetom stvari.

To se može premostiti samo na dva načina: kupovinom skupe opreme kojom bi se zastarjeli sustavi digitalno povezali ili ugradnjom hardvera koji će povezati sustave bez velikog utjecaja na procese. A baš to radi Ascalijino rješenje.

  • +10
Dejan Strbad i Marin Bek Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Bek i Strbad počeli su 2013. godine u Krakenu, njihovoj zajedničkoj IT tvrtki specijaliziranoj za distribuirane sustave, strojno učenje i obradu velikih količina podataka. Radili su i za Nestle, Forbes, Smirnoff, da bi jednog dana distributer Emersonove industrijske opreme upitao bi li mogli napraviti industrijsko rješenje za upravljanje starom pilanom - na daljinu.

'Razvili smo inicijalnu verziju hardvera i projekt je krenuo', ispričao je Bek te dodao da kada su osnivali novu kompaniju, Bek kaže da se više radilo o promjeni poslovnih ciljeva i izradi novog proizvoda – Ascalije. Tvrtku su potom osnovali 2018. godine.

Bek je na FER-u specijalizirao smjer industrijske automatike. Ekspertiza su mu IoT sustavi, arhitektura velikih sustava za obradu podataka u realnom vremenu i integracija algoritama strojnog učenja u svakodnevne procese. Radio je kao inženjer u Boschu i AVL-u, a u SAD- pokrenuo svoju firmu na području podvodne robotike.

No projekt se ugasio. 'Bio sam premlad', rekao je Bek koji se potom vratio u Hrvatsku i stečena iskustva pretočio u Kraken.

Kandidati za tportalovu nagradu Vizionar godine u kategoriji tehnologija

U kategoriji tehnologija finalisti su, osim čelnika Ascalije Marina Beka i Dejana Strbad, osnivač Photomatha Damir Sabol, osnivači studija Primijenjena kognitivna znanost Dario Bojanjac i Renata Geld, osnivači startupa airt Davor Runje i Hajdi Ćenan te voditelj Nuqleusa Matija Srbić.

Dodjela nagrade održat će se 14. veljače u zagrebačkoj Laubi.

'Ne želimo 'ugovor s vragom' '

Strbad i Bek postavili su cilj: skalirati Ascalia rješenja na Europu i svijet i etablirati se kao lider za digitalizaciju i unaprjeđenje proizvodnje. Iako su ustvrdili da nije izvedivo ići direktno od tvornice do tvornice, krenuli su preko samih proizvođača strojeve, što se pokazao kao najbolji prodajni kanal.

'Imperativ je da investitor ima veze s industrijom, da nas može dodatno educirati i pomoći nam u tom sektoru. Industrija je teška, zahtjevno je probiti se i dokazati pa je svaka pomoć dobro došla. Dealbreaker bi bio 'ugovor s vragom'. Za svaki startup to je scenarij u kojem se u potpunosti odrekne kontrole u zamjenu za kapital.

I tu ne pričam o tome da si se odrekao kontrole u seriji D, već da si se u startu za sitan novac odrekao velikog udjela. Kad se to dogodi, riskiraš da budući veliki investitori na to gledaju kao na problem i u startu si ih izgubio', rekao je ranije Bek u intervjuu za Poslovni dnevnik.

Prije tri godine imali su 30-ak zaposlenih, od stalno zaposlenih do onih na pola radnog vremena. Većinom se radi o inženjerskim kadrovima, od računalne znanosti, automatike, pa do matematike i fizike, uz pokojeg doktora znanosti.

Veliki klijenti i širenje na Europu

Rade u različitim industrijama, od mljekarske, drvne do teške. Najponosniji su, rekli su ranije, na projekt s britanskom tvrtkom Sainsbury’s, Trenutno je većina Ascalijinih klijenata još uvijek u Hrvatskoj, iako se radi o stranim korporacijama, a od najzvučnijih tu su Iverpan, Bauwerk Boen, DI Klana i drugi.

Bek je ranije rekao da su započeli rad s prvim tvornicama i partnerima u Sloveniji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, što planiraju širiti dalje, prvenstveno na tržištima srednje i istočne Europe. Njihov glavni ured je u Zagrebu, imaju i inozemne urede u Londonu i u Njemačkoj, nastavljajući daljnje širenje. 'Fokus su nam strana tržišta iako smo i sami dokaz da u Hrvatskoj ima potencijala za razvoj i rast. Ona svakako ostaje idealno utočište za Ascalijin R&D i mjesto gdje nam je jednostavno testirati rješenja i dobiti rezultate bez da moramo stalno putovati po svijetu', izjavio je ranije Strbad.

Prvi investitori

Ascaliju su brzo nakon osnivanja zapazili i investitori - prvu financijsku injekciju dobili su već 2019. godine kada su imali pre-seed rundu s 'anđeo investitorima'. Tada je Iverpan, jedan od lidera hrvatske drvne industrije i društvo koje već četvrt stoljeća proizvodi pločaste elemente za namještaj, uložio s grupom ulagača 1,2 milijuna kuna.

Tim su ulaganjem postali vodeći investitor, ali i vodeći klijent Ascalije. U zagrebačku Ascaliju je uložio i najveći domaći startup fond Fil Rouge Capital, i to pola milijuna eura. Nedugo zatim najavili su i novu investicijsku rundu.

Od prvog su dana njihove ambicije globalne, stoga tek slijedi vidjeti što ova mlada tvrtka tek sprema.