NETBOOKOVI 'CVJETAJU'

Sve slabija prodaja računala Mac

18.03.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Appleova računala u veljači bilježe oštar pad prodaje, dok u isto vrijeme prodaja PC računala raste. Statistike se odnose na američko tržište na kojem se koristi najveći broj Appleovih računala

Analitička kuća NPD bilježi pad prodaje Appleovih računala na američkom tržištu u veljači za 16 posto. U istom tom razdoblju prodaja PC računala se povećala za 22 posto. Za Appleov pad su uglavnom kriva računala desktop Mac kojih je prodano 36 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prijenosnici su zabilježili tek sedampostotni pad.

Windows desktop računala su također zabilježila pad prodaje od 10 posto, a za rast sveukupne prodaje Windowsovih računala su zaslužni prijenosnici, koji bilježe 36-postotni rast. Preciznije, za to su odgovorni ultralaki netbook prijenosnici, jer oni čine većinu u udjelu prodanih prijenosnika.

Analitičari smatraju da će se prodaja Appleovih računala malo oporaviti sada kada na tržište izađu obnovljeni modeli, a upravo u čekanju novih modela vide i dio krivnje za pad prodaje. S druge strane, Apple uopće nema svog predstavnika u netbook kategoriji, koja se dosad pokazala kao puno više od prolazne mode. Predviđanja da će netbook računala zauzeti 12 posto tržišta prijenosnicima izgledaju sve realnije.

Jedan od krivaca za ovakvo ponašanje tržišta je svakako i financijska kriza. Valja imati na umu da su netbook računala najjeftinija na tržištu, dok su Appleovi proizvodi već u startu nešto skuplji od Windowsovih računala.