NASILJE NA INTERNETU

Svako šesto dijete žrtva je kibernetičkog zlostavljanja

27.03.2024 u 13:53

Bionic
Reading

Svako šesto školsko dijete žrtva je kibernetičkog zlostavljanja, navodi se u drugom izvješću o zdravstvenom ponašanju djece školske dobi (HBSC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koje je u srijedu objavljeno u Kopenhagenu

Nasilje na internetu posebno je značajno poraslo u odnosu na prethodno izvješće 2018. Novo izvješće odnosi se na podatke za razdoblje od 2018. do 2022. godine. Oko 15 posto učenika već je doživjelo kibernetičko zlostavljanje. Udio žrtava među dječacima porastao je s 12 posto u izvješću za 2018. na 15 posto, a među djevojčicama s 13 na 16 posto.

Otprilike jedan od osam školaraca u dobi od 11 do 15 godina odgovorio je da je već maltretirao nekoga u digitalnom prostoru. Dok je 11 posto dječaka u izvješću za 2018. izjavilo da su nekoga maltretirali u digitalnom prostoru, ta je brojka sada porasla na 14 posto.

Kod djevojčica je zabilježen porast sa 7 na 9 posto. Izvješće se fokusiralo na obrasce zlostavljanja i nasilja među djecom i mladima. U studiji je sudjelovalo više od 279.000 ispitanika. U HBSC studiji svake četiri godine sudjeluju mladi od 11 do 15 godina.

Posljednje istraživanje u 2021./2022. provedeno je u 44 zemlje i regije u Europi, središnjoj Aziji i Kanadi. Prema izvješću, broj slučajeva zlostavljanja u školama općenito je ostao relativno stabilan. Oko 11 posto učenika reklo je da su bili zlostavljani u školi, dok je 6 posto izjavilo da su nekoga zlostavljali u školi. Takvo ponašanje bilo je češće kod dječaka (8 posto) nego kod djevojčica (6 posto).

Jedan od deset mladih ljudi već je bio uključen u fizičke prepirke, s jasnom razlikom među spolovima: 14 posto dječaka u usporedbi sa 6 posto djevojčica.

'Ovo je izvješće poziv na buđenje svima nama kako bi ukazali na zlostavljanje i nasilje kada god i gdje god se dogodilo', izjavio je dr. Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu. 'Budući da mladi provode do 6 sati na internetu svaki dan, čak i male promjene u stopama zlostavljanja i nasilja mogu imati duboke implikacije na zdravlje i dobrobit tisuća mladih', dodao je.