SVE IH JE VIŠE

Svaki drugi - pametni telefon

08.02.2013 u 18:50

Bionic
Reading

Android i Samsung učvrstili su globalnu dominaciju na tržištu pametnih telefona. No protekli je kvartal općenito bio izvrstan za te uređaje

Prema podacima tvrtke Canalys, pametni telefoni pogonjeni Googleovim operativnim sustavom činili su 34 posto svih telefona isporučenih tijekom zadnjeg tromjesečja u 2012. godini. Appleov iOS uhvatio je udio od 11 posto. Ukupno gledano, pametni telefoni činili su 50 posto tih isporuka.

Pogleda li se samo segment pametnih telefona, slika je nešto drukčija. Od 216,5 milijuna isporučenih uređaja, Android je uzeo 69 posto, što je pad s prijašnjih 74 posto. Tu razliku (i još povrh toga) prigrabio je Apple, čiji je udio skočio sa 15 na 22 posto. BlackBerry i WindowsPhone ostali su na prijašnjim razinama: četiri, odnosno dva posto.

Samsung je imao odličan kvartal, u kojem je porastao za 78 posto, dok su Huawei, ZTE, Lenovo i Yulong bilježili troznamenkasti rast (s razmjerno male baze, doduše).

Huawei je zauzeo treće mjesto, iza Applea, po prvi put, a slijedi ga drugi kineski šampion - ZTE. Lenovo je na petom mjestu zamijenio Sony. BlackBerry, Microsoft i Nokia, kao i druge prodavače Androida, čeka ozbiljna i teška bitka za povećanje tržišnog udjela.

Samsungu je, što se pametnih telefona tiče, cijela godina bila odlična. Po prvi put je nadmašio Apple po broju isporučenih telefona, nadmašivši tvrtku iz Cupertina za 74 milijuna uređaja. Iza drugoplasiranog Applea je Nokia, koja je uspjela isporučiti 35 milijuna uređaja.