geminidi na nebu

Suze svetog Lovre su super, no večeras možete uživati u još spektakularnijem roju meteora

14.12.2022 u 09:52

Bionic
Reading

U srijedu navečer, bude li nebo 'čisto', moći ćete uživati u jednom od najljepših rojeva zvijezda padalica u cijeloj godini. Geminidi će juriti zvjezdanim nebom, a na vrhuncu bit će moguće vidjeti oko 120 zvijezda padalica na sat

Geminidi su meteorski roj kojemu je radijant u zviježđu Blizanaca (latinski Gemini). Pojavljuje se od 7. do 17. prosinca, s najvećom učestalošću 14. prosinca. Potječe s putanje planetoida Faetonta (3200 Phaethon), a meteorski roj giba se srednjom geocentričnom brzinom od oko 35 km/s.

Kiša meteora Geminida doseže vrhunac sredinom prosinca i smatra se jednom od najboljih i najpouzdanijih godišnjih kiša meteora. Geminidi su se počeli pojavljivati sredinom 1800-ih.

Međutim prvi pljuskovi nisu bili vrijedni pažnje jer su astronomi zabilježili samo 10 do 20 meteora na sat, no s vremenom su ‘narasli’ te postali jedna od glavnih kiša meteora u godini. Tijekom vrhunca može se vidjeti 120 Geminida na sat u savršenim uvjetima. Najčešće su svijetli i brzi te obično žute boje.

  • +13
Kiša meteora Geminida Izvor: Profimedia / Autor: Pluto / Alamy / Alamy / Profimedia

Geminidi se najbolje vide tijekom noći i nekoliko sati prije zore, a vidljivi su diljem svijeta zbog gotovo 24-satnog pojavljivanja. Ovaj njihov pljusak smatra se jednom od najboljih prilika da ih vide i mlađe generacije jer počinje već oko 21 ili 22 sata.

Kako promatrati Geminide

Da biste vidjeli Geminide, pronađite područje daleko od gradske ili ulične rasvjete. Svakako budite spremni za niske temperature te se opremite vrećom za spavanje, dekom ili stolicom. Legnite sa stopalima okrenutim jugu i promatrajte nebo. Nakon otprilike 30 minuta u mraku oči će vam se prilagoditi i počet ćete vidjeti meteore.

Budite strpljivi – predstava će trajati do zore, tako da imate dovoljno vremena da bacite pogled.