ZNANSTVENICI ZABRINUTI

Što tehnologija čini našim mozgovima?

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 04.12.2008 10:10
  • Objavljeno 04.12.2008 u 10:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

O utjecajima igara i to bilo nasilnih bilo nenasilnih piše se i raspravlja na svakom koraku. Ono o čemu gotovo nitko nikada, ili barem rijetko, ne govori je utjecaj Googlea, interneta, mobitela i sličnih segmenata modernih tehnologija na ljudski mozak

Znanstvenici diljem svijeta sve češće izražavaju svoju zabrinutost o utjecaju tehnologija u globalu na rad ljudskog mozga. Prema nekim saznanjima, tehnologije znatno mijenjaju način na koji čitamo, učimo ili međusobno komuniciramo i djelujemo, no nitko nema jasna saznanja o ovoj problematici.

Doktor psihijatar Gary Small sa sveučilišta UCLA smatra da dnevno izlaganje modernim tehnologijama utječe na rad mozga. Činjenica da prosječna osoba u današnje digitalno doba provodi više vremena uz nekakav oblik tehnologije nego li uz klasičnu interakciju s osobama od krvi i mesa definitivno dovodi do toga da se udaljavamo od osnovnih društvenih vještina poput izraza lica osoba s kojom komuniciramo i sličnih, izlaže doktor Small. Prema tvrdnjama ovog znanstvenika, navedeno definitivno dovodi do 'društvene nespretnosti', kako on ovu promjenu naziva.

Ovaj problem najprisutniji je kod osoba koje su digitalne tehnologije prihvatile u svojoj najranijoj dobi, poput sve sile mladih punoljetnika koji su odrasli uz Google, internet, računala i sve pripadajuće tehno dodatke. Navedena dobna skupina više vremena provodi uz komunikaciju putem inetrneta, online igre, mobitele i slična tehnološka pomagala nego uz društvenu interakciju licem u lice.

Svoja saznanja doktor Small objavio je u najnovijoj knjizi naziva 'iBrain: Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind'.

No postoji i sva sila znanstvenika koji upravo digitalnom dobu zahvaljuju za razvoj društvenih i komunikacijskih vještina. Mizuko Ito, znanstvenik sa sveučilišta Irwine u Kaliforniji, smatra da online druženje upravo doprinosi razvoju vještina potrebnih u klasičnim oblicima komunikacija.

Bilo kako bilo, ovo područje znanstvenih istraživanja još uvijek je u povojima i bit će izuzetno zanimljivo promatrati kojim smjerom će se kretati njihova saznanja o ovoj stvari.

Samo da ne bude prekasno...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi