SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

Što se tiče ICT konkurentnosti, Hrvatska ni gore ni dolje

26.03.2009 u 10:53

Bionic
Reading

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Hrvatska je ove godine, kao i prošle, na 49. mjestu što se tiče ICT konkurentnosti. Može se to promatrati kao pozicija u top 50, ali i kao stagnacija

Najkonkurentnija ICT zemlja na svijetu i ove je godine Danska, a slijede je Švedska, Sjedinjene Američke Države, Singapur te Švicarska. Od većih skokova, valja izdvojiti skok Kine za čak 11 mjesta, na 46. mjesto; no budući da se gotovo sav hardver danas proizvodi u Kini, čudno je što ta pozicija nije i viša.

Ovaj indeks zapravo pokazuje koliko se pojedina zemlja oslanja na informatičku i komunikacijsku tehnologiju (ICT) u poticanju gospodarskog rasta; Hrvatska tu ne stoji loše, ali nije ostvarila ni značajan napredak u odnosu na prošlu godinu. Hrvatska je tako u segmentu tržišnog, političko-regulatornog te infrastrukturnog okruženja na 54. mjestu, po kriteriju spremnosti za korištenje ICT-a na 47, a po rezultatu korištenja novih tehnologija na svim razinama – individualnoj, poslovnoj i javnoj na 49. poziciji. Analiza podataka pokazuje da se Hrvatska nalazi na 77. poziciji u području Tržišno okruženje, a na 67. poziciji u Političkom i regulatornom okruženju.

'Hrvatska se već posljednje tri godine nalazi među prvih 50 zemalja na svijetu, ali nikako u onoj skupini kojoj trebamo pripadati – među najrazvijenijim zemalja Europske unije. Problemi su nam i dalje isti – niska raspoloživost online javnih usluga te nedovoljna apsorpcija informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poduzećima. Stoga se dodatnim naporima trebamo svi založiti da se ti problemi što prije otklone', rekao je Darko Marinac, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Od susjednih zemalja, najbolje je rangirana Slovenija koja je na 31. mjestu, Makedonija je na 79. mjestu, Bosna i Hercegovina na 106. poziciji, Srbija je na 84. mjestu, a Crna Gora na 71. poziciji.

Čitavu studiju možete preuzeti na adresi www.weforum.org/gitr