BITNE IZMJENE

Što nam dolazi nakon Windowsa 10? Baš ništa

10.05.2015 u 08:01

Bionic
Reading

Microsoft je restrukturiranje započeto u Ballmerovoj eri polako ostavio iza sebe, no kad su proizvodi kompanije u pitanju, stvari se i dalje mijenjaju. Baš kako su već mjesecima to sugerirali u Redmondu, na Windows OS će se gledati kao na servis, a ne kao gotovu verziju sustava koju će naslijediti nova. Na Ignite konferenciji, Microsoft je otkrio kako je Windows 10 zapravo zadnja verzija sustava

Budućnost Windows OS-a leži u stalnim nadogradnjama, za razliku od dosadašnje politike u kojoj bi samo nove verzije sustava donosile i nove mogućnosti. S Windows 10 OS-om se mijenja i tzv. 'Patch Tuesday', s kojim su korisnici Windows sustava praktički navikli na ispravke bugova i sigurnosne zakrpe.

Nadogradnje će stizati onda kada budu spremne, neovisno o danu u mjesecu, izjavio je na konferenciji Ignite Microsoftov izvršni potpredsjednik odjela za razvoj operativnih sustava, Terry Myerson. U slučaju da se otkriju tzv. 'Zero Day' propusti, kompanija će korisnicima odmah moći isporučiti nadogradnju, umjesto da se čeka 'svaki drugi utorak'.


Korisnici će, naravno, imati izbor. Moći će biti u 'sporijem' ili 'bržem' sustavu dostave zakrpi i nadogradnji, kako god to krajnji korisnici odaberu - no Myerson nije detaljizirao kolika će točno razlika biti među te dvije grupe.

Različite komponente OS-a su razdvojene, kako bi se mogle nadograđivati neovisno jedna o drugoj, što znači mnogo za razvoj sustava koji svoje mjesto pronalazi u Xbox konzoli, mobilnim uređajima, računalima i dr.

Jasno je da u Redmondu žele da korisnici zaborave na verzije Windows sustava kao takve, no oko samog branda će sasvim sigurno biti još riječi u budućnosti. Ako se OS u budućnosti bude zvao tek Windows, šanse su da neće biti mnogo zbunjenosti kod korisnika - s vremenom.