HASWELL

Stižu novi Intelovi procesori

07.09.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Intel na svojoj redovitoj godišnjoj razvojnoj konferenciji (IDF - Intel Developer Forum) koja će se održati sljedeći tjedan (od 11. do 13. rujna) namjerava predstaviti četvrtu generaciju procesora Intel Core, poznatu pod radnim nazivom Haswell

Nova će generacija procesora, nasljednika mikroarhitekture Ivy Bridge, koristiti 3D tri-gate tranzistore izrađene 22-nanometarskim procesom, a prvi će se primjerci u računalima naći u drugoj polovici 2013. godine.

Iako će kod izrade Haswella proizvodni proces biti istovjetan onom korištenom kod izrade Ivy Bridgea, novi će procesori donijeti znatna unaprjeđenja, poput grafike AVX2, Direct3D 11.1 i OpenGL 3.2 i podrške za DDR4 memoriju, te će za svoj rad koristiti gotovo upola manje energije od dosadašnjih Intelovih procesora zadnje generacije. 'To je zaista prvi proizvod koji gradimo iz temelja za ultrabookove', poručuju iz Intela i kažu da će barem jedna verzija procesora Haswell imati TDP (Thermal Design Point) od 10 W. Termin TDP označava količinu topline koju rashladni sustav mora disipirati da bi se omogućio normalan rad procesora. Dosadašnji procesori Ivy Bridge, koji se mogu naći u raznim ultrabookovima, imaju 17, a procesori u laptopima 35-vatni TDP pa značajno smanjenje TDP-a kod novih procesora Haswell omogućava uštedu prostora na elementima za hlađenje uz zadržavanje performansi te pojavu tanjih uređaja s kapacitetnijim baterijama.

Nova računala s procesorima Haswell donose i novu tehnologiju nazvanu 'povezano mirovanje' (Connected Standbay), idealnu za primjenu na novim računalima pokretanim Microsoft Windowsima 8. U tom režimu rada računalo zapravo ne miruje, već isključenog zaslona i uz smanjenu upotrebu energije za 30 posto u usporedbi s prijašnjom arhitekturom procesora u pozadini osvježava elektronsku poštu, društvene mreže te sinkronizira svoje podatke s onima u oblaku i do deset dana uz jedno punjenje baterije.

U Intelu su svjesni toga da je vremenski raspon do pojave novog Haswella velik pa su obnovili svoju seriju procesora Core i3 i i5. Novi modeli imaju od dvije do četiri jezgre i radne taktove od 2,7 do 3,4 GHz, a uz manju cijenu nude smanjenu potrošnju energije i veću efikasnost.

Osim prikaza novih uređaja s Windowsima 8, uključujući nekoliko tableta s Microsoftovim novim OS-om, na IDF-u će biti predstavljen i novi koncept Perceptual Computing, koji donosi napredak u procesuiranju govora i prepoznavanju gesti pomičući granice ljudsko-računalne interakcije. Mreža senzora kojima će biti opremljeno (GPS, žiroskop, akcelerometar, kamera, raspoznavanje govora, dodirne površine i interpretacija gesti…) omogućit će računalu veću 'svijest' o svojoj okolini i korisnikovim namjerama.